Science says: een hittegolf maakt ons dommer
 

Deze week toucheert de thermometer met gemak de dertig graden. De één gooit zo snel mogelijk alle kleding uit en laaft zich aan de hitte, de ander sluit zich op en schurkt wat tegen de airco aan…

 

 

Wie je ook bent en wat je ook doet, één ding is een feit: een hittegolf maakt ons allemaal een beetje dommer. 

 

Ik denk soms ook te merken dat mijn bovenkamer niet meer optimaal werkt als het bloedverziekend heet is (deze best wel rare dingen doe ik). Het is net wat minder Einstein dat de klok slaat en ook de reactiesnelheid is nogal van het gemak. Gelukkig wijst onderzoek uit dat dit klopt en dat het niet alleen aan mij ligt. We worden niet alleen een klein beetje dommer van de warmte, we zijn sneller moe en net even een ietsepietsie agressiever dan normaal. Hè, gezellig. 

 

Laat het maar aan Harvard over om uit te zoeken hoe het zit. Slimme lui daar, dat hebben ze vast niet onderzocht tijdens een hittegolf. Mooi wel dus, al was er een airco in het spel. Het blijkt dat onze hersenen maar liefst 13 procent trager werken als het kwik buiten oploopt. Waarom weten de wetenschappers nog niet helemaal, maar het zou te maken kunnen hebben met een verminderde bloedtoevoer naar de bovenkamer. Ook de afbraak van eiwitten gaat sneller als het warm is, wat blijkbaar direct effect heeft op onze intelligentie. Een deel van de studenten werd opgesloten in een snikhete kamer, anderen mochten aan het werk met het verkoelende gezelschap van de airconditioning. Resultaat: mensen zijn slimmer als de temperatuur lager is. Hoe heter, hoe dommer dus. 

 

Het is trouwens extra oppassen geblazen als je in een bakstenen gebouw woont, wat geloof ik opgaat voor bijna iedereen in Nederland. De warme bakstenen geven ’s nachts nog steeds warmte af, waardoor het effect doorwerkt in je slaap en het allemaal nog een tandje erger is. Zet die tent deze week dus maar op in de tuin, want je wil natuurlijk niet dat het ’s nachts allemaal door blijft werken en af blijft stompen. 

 

Tip voor de thuiswerkers: hou er een tropenrooster op na. Nu je niet vast zit aan kantooruren is vroeg beginnen een prima optie, net als ’s avonds laat nog even een uurtje meepakken. Mocht je daar een argument voor nodig hebben: je bent op die tijdstippen dus echt slimmer. 

 

PS: dit is de beste tip tegen schurende bovenbenen, bedank me later maar.

 

PPS: Klagen over de hitte is trouwens toegestaan. 

 

Bron: AD.nl 

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans