Say 
CHEESE!

 

Hoe lang kun je kaas bewaren?

 
Hoe weet je nou of je kaas nog goed is, of dat je hem beter kunt weggooien? Houdbaarheidsdata kloppen niet altijd, dus wij hebben dé mini-gids voor het bewaren van kaas.

 

Dat kleine stukje overgebleven Parmezaanse kaas of die brie die je laatst voor een borrel had gekocht, hoe lang blijven die goed? Experts van de culinaire website Tasting Table onthullen de houdbaarheid van verschillende kazen, en die is langer dan je waarschijnlijk denkt.

 

Harde kaas

Volgens Tasting Table hebben harde kazen de langste levensduur. Parmezaanse kaas kun je zes weken in de koelkast bewaren nadat je de verpakking hebt geopend. Ongeopend kunnen harde kazen zoals pecorino en cheddar maar liefst zes maanden bewaard worden.

 

Semi-harde kaas

Als je schimmel ziet op semi-harde kazen zoals emmentaler en onze Hollandse edammer, is er niks aan de hand, dat kun je er afsnijden en de rest van de kaas kun je gewoon opeten.

Emmentaler en edammer kun je, eenmaal geopend, drie weken in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook in de vriezer leggen, daar blijven ze twee maanden goed.

 

 

Zachte kaas

Zachte kazen, zoals camembert en brie, hebben de kortste levensduur. Zachte kaas kun je maar beter weggooien zodra er schimmel op zit. Ook deze kazen kun je invriezen, het is alleen niet aan te raden: de smaak en textuur worden er niet beter op.