Samen ouder worden

 

Als ze je ooit hadden voorspeld hoe jullie relatie er nu uit zou zien, zou je ze voor gek verklaard hebben.

 

Zelfs het predicaat Oudere Jongere kun je jezelf met goed fatsoen niet meer opplakken. Natuurlijk ben je nog in de ontkennende fase. Je verft je haar, dat helpt (een beetje) om het inmiddels gebruikelijke ‘u’ bij de kassa te kunnen verdragen. En dat de buitenwacht denkt dat je nog steeds je eigen haarkleur hebt, doet een hoop voor je gevoelsleeftijd. Maar net wanneer je het ouder worden een beetje onder de knie begint te krijgen en je niet meer in paniek raakt van ieder plooitje en rimpeltje, realiseer je je dat niet alleen jíj ouder wordt, maar je partner ook.

 

En jullie relatie!

 

Jullie roepen al jaren dat jullie samen oud willen worden, maar, takke!, inmiddels zijn jullie samen ook daadwerkelijk een heel stuk ouder dan vroeger. Van de vrije begin-dertigers die zomaar op dinsdagavond uit eten gingen en op zondagochtend een gat in de dag sliepen na een avondje stappen en/of stomende seks, zijn jullie nu een stel gesettelde eind-veertigers met Verantwoordelijkheden. Verliefde blikken zijn blikken van verstandhouding geworden. De seks is nog steeds goed, maar stomend&spannend heeft plaatsgemaakt voor teder&liefdevol.

 

 

Gelukkig is er af en toe nog steeds een verliefde kriebel

 
Bijvoorbeeld als hij vraagt “Zullen we lekker thuisblijven?” wanneer jullie eigenlijk naar, pak ‘m beet, de opening van een tentoonstelling zouden gaan. Die kriebel wordt niet zozeer veroorzaakt door zijn woorden en ook niet meer per se door hoe hij naar je kijkt, maar vooral door de onderliggende boodschap. Hij voelt zich fijn bij jou. En om een leuke avond te hebben heeft hij niet meer nodig dan lekker met jou thuis zijn. Sterker nog: hij verkiest een avondje samen op de bank boven een uitje met kunst en massa’s interessante mensen om zich heen.

 

En hij durft er nog voor uit te komen ook

 

 

Hij heeft geen moeite met ouder worden, hij denkt er niet eens over na. In de tijd dat jullie samen zijn, is hij volledig grijs geworden, en dat staat ‘m prima. Heerlijk, dat ongecompliceerde. Wat er ook veranderd is in de jaren dat jullie samen zijn, aan hem, aan jou, aan jullie relatie; dat ongecompliceerde van hem is gebleven. En wie weet begint dat, na zoveel jaar, ook een klein beetje op jou af te stralen.

 

Door: Madeleen Kooi-Driessen

Afbeelding van Madeleen Kooi-Driessen