Zo verdien je net zoveel als je mannelijke collega

 

Potdorie, mensen. Was de salariskloof tussen mannen en vrouwen 5 procent, ineens is het afgegleden naar 7,4.

 

 

 

Tijd om in te grijpen en aan die boom te schudden, want hetzelfde werk doen en minder verdienen, dat is natuurlijk van de gekke. Er is een aantal redenen waarom dit gebeurt. Vrouwen werken vaak in iets minder betaalde beroepen, ze werken vaker parttime waardoor ze als minder onmisbaar worden gezien en we zijn gewoon slechter in onderhandelen. Dus: get to work.

 

1. Laat zien wat je voor het bedrijf hebt betekend

En dat zit ‘m niet in de uren, maar in de prestaties. Laat zien wat je hebt bereikt en wat je voor het bedrijf hebt verdiend en bespaard. Je laat dus zien dat je je salaris dubbel en dwars waard bent. Tip: ga niet zeggen hoeveel uren je maakt want dat kan, hoe onaardig ook, tegen je werken. Dan kan je leidinggevende zeggen dat je misschien niet efficiënt werkt. Wees dat dus voor en laat zien wat je output is.

 

2. Vraag op een goed moment om meer salaris

Als net in de krant staat dat het bedrijf waarvoor je werkt slechte jaarcijfers heeft laten zien, is het misschien niet het perfecte moment. Maar als er mooie zwarte cijfers worden geschreven, kun je best eens op de poort kloppen.

 

3. Geef van tevoren alvast aan waar je het over wil hebben

Ik ken ons vrouwen. Als je geen duidelijke agenda hebt, kan het zomaar gebeuren dat je even bijpraat over de gang van zaken en dat je, oh ongemak, zomaar de deur uitloopt zonder het over geld gehad te hebben.

 

4. Ken de CAO

Zorg dat je weet waar de ruimte zit.

 

5. Spreek je leidinggevende aan op haar/zijn verantwoordelijkheid om de salariskloof tussen mannen vrouwen op te heffen

Het is de tijd van inclusie en gelijkheid, toch?

 

6. Zeg het een paar keer hardop

Want als je twijfelt aan je waarde wordt het sowieso niks.

 

7. Geloof dat je het waard bent

Zet ‘m op!
 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach