Rood!

 

De verkiezingen komen er weer aan. En er kleurt meer rood dan Beatrijs zou wensen.

 

Herinner jij je de laatste keer nog dat je in het stemhokje stond? Met dat uitgevouwen biljet dat zowel links als rechts tegen het spaanplaten wandje aan kreukelde? En dat je dan – nee, geen leesbril – moest speuren naar de juiste ieniemienieletters op het biljet? Om vervolgens met dat net te stompe potlood over de randjes van het stemvakje te kleuren?
Nou, dat gaat je 15 maart dan weer gebeuren. (Want natúúrlijk ga je stemmen. Toch?)

 

Net is bekend geworden dat er 31 partijen meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Het stembiljet moet daarom 31 partijen breed zijn. (Het woord poster dekt hier meer de lading, als je het mij vraagt.) Nu was er al een nieuw ontwerp van het biljet in gang gezet, want er hadden zich in eerste instantie meer dan tachtig partijen aangemeld, terwijl er maximaal 34 partijen op passen… Maar dit blijkt dus niet meer nodig. Da’s weer een zorg minder voor de afdeling Stembiljetten.

 

Ze hebben wel een andere zorg aan hun hoofd: de veiligheid. Jaren geleden zijn we teruggestapt van elektronisch stemmen (Handig! Snel! Dan kan ons dorp als eerste doorkomen met onze uitslag op de nationale tv!) naar potloodstemmen. Vanwege de nauwkeurigheid en veiligheid. Prima. Maar laat er nu in dat kleur- en telproces nog één elektronische schakel zijn. Eentje met software die vanaf een onveilige computer met gemak te hacken is. De Kiesraad onderkent het probleem, en zegt dit te ondervangen met ‘een steekproef’. Die lieve mensen gaan dus steekproefsgewijs controleren of het aantal stemmen wel klopt. Een steekproef. Achteraf!

 

Daar zou ík nu rood van kleuren.

 

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.