Reizen met alleen handbagage: zo doe je dat

 

Op Schiphol is het weer chaos met de rijen. Helaas, maar zijn we daar echt over verbaasd? Ik probeer daarom maar te denken in oplossingen: op vakantie zonder ruimbagage.

 

 

 

 

Dat bezorgt me namelijk een stuk minder stress op Schiphol, en dan ben je ook nog eens zo weg bij aankomst en hoef je niet te wachten tot je koffer eindelijk die band op komt. Win-win situatie zou je zeggen, er zit alleen één nadeel aan: de ruimte.

 

Inmiddels ben ik een pro in effectief inpakken, dus ik deel hierbij mijn allerbeste tips met je.

 

Zo rol ik bijvoorbeeld al mijn kleding op, in plaats van dat ik het opvouw. Zo komen er geen kreukels in én past er veel meer in. Maar mijn grootste tip is: goede voorbereiding is het halve werk. Veel van mijn vrienden zeggen altijd dat wat je vergeet, je ook op locatie kan kopen… En dat is waar, maar vaak is het dan veel duurder én niet het merk wat ik wil.

 

Dus plan ik altijd steevast een bezoekje aan de Kruidvat voor vertrek. Daar hebben ze altijd hele betaalbare en handige reisformaten van alles wat je nodig hebt; tandpasta, shampoo, conditioner maar ook de voor mij onmisbare antibacteriële gel. Die zit in mijn koffer, mijn handtas en mijn extra tas als handbagage. Vooraf wel even goed checken wat de regels ook alweer zijn, en extra tip: check het ook voor het vliegveld waar je vanaf terugvliegt. Op Schiphol mag je nu bijvoorbeeld wel water meenemen, maar dat mag bij veel andere landen nog niet.

 

Want dat is ook een tip, maar die zal je waarschijnlijk al weten: neem nog een extra tas mee naast je koffer, met alle benodigdheden voor het vliegtuig erin. Zo doe ik daar baltijd mijn toilettas erin (met extra lenzen en mijn bril), en nieuw aangeschafte make-up die ik ook tijdens dat bezoekje aan de Kruidvat aanschaf. Vroeger zat die andere tas altijd vól met boeken die ik wilde lezen, maar laatst ben ik toch overgestapt naar een E-reader… En ik moet toegeven: wat is dit ontzettend handig. Ik miste het vasthouden van een boek (en de geur van de bladzijden) in het begin wel, maar dat weegt niet op tegen de ruimte die het scheelt. 

 

Ik ga bijvoorbeeld niet op vakantie zonder vaseline voor mijn lippen, maar ook niet zonder lipstick. Op vakantie draag ik véél minder make-up dan thuis, en dan kan zo’n lipstick toch je hele look maken zonder uren bezig te zijn met allerlei producten. Wat concealer, bronzer, lipstick op en klaar ben je.

 

Verder zit in die toilettas ook make-up doekjes, want vlak voor het landen vind ik het altijd fijn om mijn gezicht schoon te maken en om me even op te frissen voor zover dat kan. Ook een spiegeltje zit daar dus altijd in, zodat ik wat make-up kan aanbrengen en me helemaal fris en fruitig voel wanneer we gaan landen.

 

En last but certainly not least: goede voorbereiding is écht het halve werk. Dus maak een lijstje met wat je nodig hebt dat je kan afvinken. Zo ben ik dat wel eens vergeten, en kwam ik aan zonder zonnebrand en aftersun te hebben gekocht bij de Kruidvat. Moest ik dus daar grote flessen kopen, hartstikke duur — en ze mochten ook niet mee terug de koffer in. Zonde van het geld en heel onnodig.

 

Reizen met alleen handbagage: het gaat de trend worden van de komende jaren, let maar op. Enne, je kan nu gratis je eigen tijdslot reserveren bij Schiphol voor de security. Nóg minder stress, ondanks de drukte.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer