Met gezond leven moet je vanaf je dertigste beginnen las ik ergens

 

Dan word je ook gezond oud. Oud worden is leuk, oud zijn niet. Een van de talloze wijze uitspraken van m’n moeder.

 

 

 

 

Zit ik naast m’n man op de bank tv te kijken. Voor de zoveelste keer zeg ik met dezelfde soort verbazing: ‘Moet je kijken, die man is 62! Die ziet er toch veel ouder uit dan ik?’ Voor de zoveelste keer geen antwoord. Hum. Zou hij nou denken…

 

Niet over nadenken verder

 

Ineens lees ik jong-en-gezond-blijf-dingen met meer dan gemiddelde interesse. Tot voor kort sloeg ik dat soort pagina’s altijd meteen om.

 

Gezond leven moet je vanaf je dertigste doen had ik ergens gelezen. Niet pas mee beginnen als je zestig-plus bent. Zinloos dus om je daar nu nog in te verdiepen.

 

Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat zelfs nu alsnog beginnen ook niet verkeerd zou zijn. Maar ja. Nu? Wat is nu? Morgen misschien?

 

Tomorrow never happens, zong Janis Joplin ooit.

 

Daarbij werd ik laatst jonger ingeschat dan m’n een jaar jongere zus. Dus… zo erg is het nog niet.

 

Over jezelf voor de gek houden gesproken. Wat maakt een jaar nou uit?

 

Vanmorgen werd ik wakker terwijl ik nog eens probeerde te reproduceren wat ik gisteren in het tijdschrift ZIN had gelezen: Geen alcohol (hum ik was net bij ons vaste adres een voorraadje wijn voor het najaar aan het bestellen), niet roken (vink!), bewegen (is heen en weer lopen in huis en stofzuigen ook bewegen? Beter dan niks, vertelde Wies Verbeek van het ‘Heathy Aging Blog’ me een keer), sociale contacten (kijk, daar scoor ik flink, dubbele vink). En wat stond er nou nog meer? Het waren negen hokjes.. ik heb er nu vier… straks even kijken waar ik dat blad gelaten heb. Fruit en groente? Olijfolie? Als die er stonden heb ik nog 2 vinkjes. Nieuwe dingen doen? Dat was er toch ook eentje?

 

Ik lees (jaha, zittend) wat af tegenwoordig, over gezond ouder worden. Las ook dat je avontuurlijke dingen moet doen, niet steeds hetzelfde. Schrijver Paulo Coelho zei ooit ‘Als je denkt dat avontuur gevaarlijk is, probeer routine. Dat is dodelijk’. Oeps. Zou het ook tellen als we onderweg naar onze vaste plek (sinds 25 jaar) twee nieuwe steden bezoeken, qua avontuur?

 

Nou jaaa.. gedoe allemaal, dat gepieker over gezond oud worden. Niet meer aan denken. Gewoon leuke dingen doen. Oud zijn zit tussen je oren. En een beetje in de spiegel natuurlijk.

 

PS Ik kreeg dit in een appje van een vriendin. Het tegeltje van de week zeg maar:

 

Ik wens je een heerlijk jong gevoel tussen de oren. Dat is gewoon de beste oplossing om gezond oud te worden.

Liefs van Franska

Door: Franska

Afbeelding van Franska