Record gebroken!

 

We zitten eigenlijk middenin de meteorologische winter – maar daar merk je niets van vandaag. Het is namelijk nú al de warmste 24 januari óóit gemeten.

 

Het is vroeg in de ochtend bij meetstations al 12 graden buiten en die temperatuur loopt gedurende deze dag alleen maar op. Door de wind en de regen voelt het misschien iets frisser aan, maar dat is slechts schone schijn. Eigenlijk lijkt het wel een soort verregende lentedag. Vanmiddag wordt er zelfs een temperatuur van 14 of 15 graden verwacht. Dat komt omdat er een zuidwestenwind extreem zachte lucht onze kant op blaast. En dat is bijzonder, hoor. Normaal gesproken passen deze temperaturen meer bij half april. Het eerdere record stond op deze dag in 1960: toen werd het 12,1 graden in de Bilt. Maar we gaan daar vandaag behoorlijk overheen. Dus sinds de metingen begonnen in de Bilt in 1901 is het nog nooit zó warm geweest als vandaag. En ja, die vogels zijn al enthousiast aan het fluiten buiten. Die zijn ook in de war. Is het al april? Tsjilp! 

 

Records sneuvelen

Als je puur kijkt naar de hele maand januari, dan breken we geen record. Dat staat namelijk op een temperatuur van 16,5 graden in Maastricht. Maar daarvoor moeten we wel een flink stuk terug in de tijd: naar 1947 welteverstaan. 

 

En nu horen we je denken: is het dan al lente? Kan ik mijn winterspul weer opbergen in de kast om plaats te maken voor dunne shirtjes en luchtige jassen? Nee. Helaas zien we het zonnetje ook niet echt doorbreken. Dat gaat bijna nooit gepaard met warmte in de winter: het is vaak of zonnig en koel óf bewolkt, regenachtig en warm. En: de winter is zeker niet voorbij. Door een storing trekken er veel buien over ons land en die zorgen er ook voor dat het morgen weer een stukje koeler is. Dan is het nog steeds zacht voor de tijd van het jaar met 10 graden, maar toch. 

 

Het is  het eerste record dat we breken in 2018. Maar met het klimaat van tegenwoordig zal het waarschijnlijk niet het enige warmterecord van het jaar worden, denken meteorologen. Kouderecords worden wel steeds zeldzamer. De aarde warmt alleen maar meer op en dat merken we bij zulke uitschieters als vandaag. Februari lijkt wel met normale temperaturen te beginnen. Dat betekent: ’s nachts wat kans op nachtvorst en overdag een graadje of 4 tot 7. Dan is er ook gewoon weer kans op veel regen en soms wordt er wel wat natte sneeuw voorspeld. 

 

Nou ja, eerst maar eens genieten van dat luchtige jasje van vandaag. Want dat gevoerde, winterse exemplaar laten we met alle liefde een dagje aan de kapstok hangen.

 

 

 

Door Redactie Franska.nl

 

 

Bron: WeerPlaza