Recept: zo maak je de onweerstaandbare Filet Américan

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Recept: zo maak je de onweerstaandbare Filet Américan zoals ze ‘m in België maken.

 

 

Laatste deelden we een recept voor zelfgemaakte Filet Américain uit De bijbel van de Nederlandse keuken. Een heerlijk recept, maar we begingen een fout toen we stelden dat de Belgen hun filet preparésteevast serveren met frieten. Het is weliswaar een gouden combinatie, maar dan kennen we de toast cannibale nog niet!

 

INGREDIËNTEN

  • grof gehakt rundvlees 1ste keus dikbil of tâche noire (rijker aan smaak) zonder pezen
  • mayonaise versterkt met fijn gehakte piccalilli
  • 4 eierdooiers toevoegen per liter mayonaise
  • zout
  • peper
  • echte Worcester saus (Lea & Perrins),
  • fijn gehakte uien en peterselie
  • kappertjes

 

Roger Mens uit Antwerpen liet ons weten dat wij, zoals veel Nederlanders totaal verkeerd zijn ingelicht over de Filet Américain in België. ‘Waar haalt u het toch vandaan dat wij dat enkel met friet zouden eten?? Totale misvatting! Dit is nu net wat wij meestal niet doen!!’, liet hij verontwaardigd weten. ‘Wij eten Filet Américain meestal op een broodje of als toast cannibale, wat je overal in cafés en brasseries kan eten. Toast cannibale is een toast met Filet Américain met op het bord wat sla, tomaat, een potje mayonaise en een potje ketchup. Daarbij krijg je steevast een flesje Worchestersire en een flesje tabasco.’

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Pistolet Original (@pistolet_original)

 

Variatie op de steak tartare
Deze Filet Américain die in België wordt gemaakt, is ook anders dan wij ‘m in Nederland maken. Het originele recept werd gecreëerd door een Brusselse kelner, Joseph Niels, in 1926. Met aan andere bereidingswijze dan de inmiddels gangbare steak tartare, bedacht hij het gerecht dat hij Filet Américain doopte. Met dank aan Roger Mens voor het doorsturen van dit recept. Het komt wel met een waarschuwing: ‘probeer dit maar eens en u zal nooit meer iets anders willen!’

 

Zo maak je de Belgische Filet Américain
Alle ingrediënten goed mengen met een houten vork om de geschikte smeuïgheid te verkrijgen. En dan: op een broodje of (ja, toch ook!) opdienen met niet te dikke Belgische frieten (bintje), een beetje waterkers, uien en zoetzure augurken die de smaak van het vlees niet bederven.

 

Beeld: Pistolet Original

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav