Is het geen snoepje?

 

Marlies: Les Anis de Flavigny heten ze. En deze heerlijke anijssnoepjes met rijke historie kun je ook verwerken in panna cotta.

 

Het assortiment lekkernijen in de tankstations op de grote parkeerplaatsen langs de Franse autoroute geeft aan in welke regio je bent. Bij grote hoeveelheden noga ben je ongetwijfeld in de buurt van Montelimar, een ruime keuze aan caramels wijst op Normandië en mosterd uit Beaune en Dijon zie je in Bourgogne.

 

Ook uit Bourgogne komen les Anis de Flavigny: heerlijke kleine, ronde pastilles, die bestaan uit echte anijszaadjes omgeven door een suikerlaagje. Je hebt ze vast weleens gezien in die fraaie ovale blikjes gedecoreerd met een romantische afbeelding van een verliefd herderspaar.

 

Het waren de monniken van Flavigny-sur-Ozerain, een middeleeuws vestingstadje ongeveer 60 kilometer ten noordwesten van Dijon (dat grotendeels als decor heeft gediend voor de film ‘Chocolat’) die al in de zestiende eeuw anijssnoepjes maakten. Ze werden toen voornamelijk als medicijn gebruikt; anijs stond bekend vanwege zijn eetlustopwekkende werking en als geneesmiddel tegen hoest.

 

De monniken werden verdreven, maar het produceren van de snoepjes bleef gelukkig voortbestaan. De huidige fabrikant Catherine Troubat eert de traditie en ‘savoir-faire’ van alle voorgaande generaties, het recept is al sinds 1591 hetzelfde.  

 

De snoepjes worden gemaakt met de groene anijszaadjes van de Pimpinella Anisum, niet te verwarren met steranijs, die in de maand augustus worden geoogst in Spanje, Tunesië en Syrië. Vijftien dagen lang worden de zaadjes in een suikerstroop gedompeld en heel langzaam vormt zich een suikerlaagje rondom de zaadjes. Er komen geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen aan te pas.

 


 


 
Inmiddels zijn er tien verschillende smaken: naast de pure anijs heb je zwarte bes, citroen, oranjebloesem, gember, mandarijn, munt, drop, roos en viooltje. Ook dit zijn allemaal natuurlijk verkregen smaken.
Les Anis zitten niet uitsluitend in de fraaie blikjes, ze worden ook aangeboden in mooi gedecoreerde doosjes of in zakjes van 250 of 500 gram.

 

Nieuw!

Les Anis zijn biologisch gegaan. Sinds vorig jaar is er een serie in zeven smaken (puur anijs, viooltje, gember, zwarte bes, mandarijn, drop en munt) gemaakt met ingrediënten van biologische teelt. De anijszaadjes hiervoor komen uit Spanje en de zaadjes worden gedompeld in een suikerstroop gemaakt van rietsuiker. Dit in tegenstelling tot de reguliere serie, daarvoor gaan de zaadjes in een stroop van suiker gemaakt van suikerbiet. De kleur van de biologische pastilles is daarom niet helder wit, maar amberkleurig.

 

Waar vind je ze?
Natuurlijk langs de Franse autoroute, voornamelijk in Bourgogne, maar ook buiten deze streek liggen ze wel bij de tankstations. Weliswaar niet zo royaal, maar voldoende om ervan te genieten.

 

Voor de echte diehards die absoluut niet zonder kunnen: de reguliere blikjes zijn in Nederland te koop bij het Hanzehuis. De biologische serie is te koop bij verschillende natuurwinkels, onder andere bij EkoPlaza en online of Candy Tree.

 

Veel meer (Franstalige) informatie over de geschiedenis van deze anijspastilles vind je op anis-flavigny.com. En… de Benedictijner abdij Saint Pierre in Flavigny-sur-Ozerain, waar les Anis nog steeds worden gemaakt, is het hele jaar door te bezoeken. Een aanrader!

 


 

Panna cotta met les Anis de Flavigny

Omdat ik graag met een recept wil eindigen, ben ik met de pastilles aan de slag gegaan en heb onderstaande panna cotta gemaakt. Ik heb daarvoor twee blikjes biologische pure anijspastilles gebruikt, dat geeft een heel lichte, frisse anijssmaak.
 
Wil je de anijssmaak wat sterker? Voeg dan een half theelepeltje anijszaadjes toe aan de melk. Deze zaadjes zijn te koop bij onder andere natuurvoedingswinkels.
De panna cotta gaat in glaasjes omdat ik niet genoeg gelatine gebruik om ze te storten. Daardoor zijn ze lekkerder vind ik, want gelatine neemt een deel van de smaak weg. 

Panna cotta met anijs

voor 6-8 personen

 

Dit heb je nodig

  • 3 dl volle melk
  • circa 110 g (2 blikjes) Les Anis de
  • Flavigny anijs (of een andere smaak naar keuze)
  • 4-5 blaadjes witte gelatine
  • 5 dl slagroom

 
Zo maak je het

Breng de melk met Les Anis voorzichtig aan de kook en roer regelmatig tot alle snoepjes gesmolten zijn. Neem dan de pan van het vuur en zeef de melk.
 

Week de gelatine circa 5 minuten in ruim koud water, knijp de blaadjes goed uit en los ze, nog steeds van het vuur af, op in het hete melkmengsel. Laat dit mengsel iets afkoelen. Klop de slagroom lobbig (tot yoghurtdikte) en spatel deze door het melkmengsel voordat dit lobbig wordt.
 
Verdeel het mengsel over 6-8 glaasjes van circa 2 dl inhoud en laat de panna cotta minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

 

Tip: Snijd 200-300 gram rijpe aardbeien in stukjes en serveer ze op de panna cotta. Of schenk er wat frambozen- of aardbeiencoulis op, het recept vind je hier.

 

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.