Recept: Gevulde uien met gehakt

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Recept: Gevulde uien met gehakt

 

De Kookmutsjes; zo noemen de zussen Nadia en Najat Yachou’s zich. In Het grote Kookmutsjes kook- en bakboek staan meer dan 80 verschillende zoete en hartige recepten. Hierin ze combineren verschillende keukens met elkaar. Van Marokkaans tot Italiaans en van Turks tot Surinaams en Aziatisch. Met de duidelijke stap-voor-stapuitleg en -foto’s, zoals deze gevulde uien met gehakt. 

 

INGREDIËNTEN

  • 4 grote gele uien

Voor de vulling

  • 1 gele ui
  • ½ rode paprika
  • 1 tomaat
  • 25 g verse bladpeterselie
  • 50 g zwarte olijven
  • 2 knoflooktenen
  • 325 g rundergehakt
  • 30 g tomatenpuree
  • 45 ml olijfolie
  • 3 g (1½ tl) zwarte peper
  • 3 g (1 tl) paprikapoeder
  • 3 g (1 tl) uienpoeder
  • 4 g (⅔ tl) zout
  • 3 g (1 tl) Italiaanse kruiden

Voor de saus

  • 150 ml water
  • 150 ml ongeklopte slagroom
  • 250 g gezeefde tomatensaus
  • 2 g (1 tl) zwarte peper
  • 3 g (½ tl) zout
  • 3 g (1 tl) Italiaanse kruiden

Voor de topping

  • 1 bol mozzarella
  • geraspte kaas naar wens

Nog meer nodig

  • ovenschaal: 35 x 24 cm

 

“Oh, dit gerecht is zo lekker! De schil van de uitjes gebruik je als een omhulsel voor een goed gekruid gehaktmengsel en die dip je in een romige tomatensaus. Het is een combinatie van de Turkse keuken, waar gevulde uien heel populair zijn, en de Italiaanse keuken. Dankzij het tomatensausje krijgt het gerecht een heerlijk mediterrane smaak en lijkt het een beetje op lasagne.”

 

Zo maak je de gevulde uien met gehakt

  • Snijd de boven- en onderkant van de gele uien, en verwijder de schil. Snijd de ui in de lengte in tot het midden. Breng water in een pan aan de kook. Verwarm de oven voor tot 220 ˚C. Kook de uien, afgedekt, 15 minuten. Giet ze daarna af en laat ze afkoelen.
  • Snipper voor de vulling de geleui. Snijd de paprika en tomaat fijn. Snijd ook de bladpeterselie, zwarte olijven en knoflooktenen fijn. Meng het gehakt samen met de gele ui, tomatenpuree, paprika, tomaat, peterselie, zwarte olijven, knoflook, olijfolie, zwarte peper, het paprikapoeder, uienpoeder, zout en de Italiaanse kruiden in een diepe kom. Haal de uien laag voor laag los van elkaar. Vul de binnenkant van de uienlaag met het gehaktmengsel, en duw de laag dicht zodat het gehakt omhuld is met ui.
  • Breng voor de saus het water samen met de slagroom en de gezeefde tomatensaus aan de kook in een koekenpan. Voeg de zwarte peper, het zout en de Italiaanse kruiden toe. Roer goed, en kook nog 2 tot 3 minuten.
  • Doe de saus in de ovenschaal, verdeel de uien erover,  en dek de schaal af met aluminiumfolie. Bak de uien 30 minuten in de oven.
  • Snijd de mozzarella in plakjes. Verwijder het aluminiumfolie, en bedek de uien met de geraspte kaas en de plakjes mozzarella. Bak nog 10 minuten in de oven, of tot de kaas gesmolten is.
  • Serveer de gevulde uien met rijst, pasta, aardappels of ander lekkers!

 

 

 

 

 

Titel: Het grote Kookmutsjes kook- en bakboek
Auteur: Najat & Nadia Yachou
Prijs: €20,99
Uitgever: Kosmos

 

Door: Redactie FavorFlav