Tuna Melt van Ilja Gort

 

Franska is gek op Ilja Gort en keek alle afleveringen van Ilja in Italië – uiteraard! En nu heeft hij een kookboek geschreven waaruit we een heerlijke Tuna Melt met je delen.

 

Ilja Gort en zijn verloofde wonen in een kasteel in Zuidwest-Frankrijk. Daar genieten ze samen van de heerlijkste gerechten. Vis, verse groenten, en uiteraard de lekkerste wijn ernaast. Dat klinkt ons als muziek in de oren. En daarom komt ons recept voor deze Big Fat Friday uit hun nieuwe kookboek: ‘Châteaukoken voor iedereen’. Want je hoeft dus echt niet in een kasteel te wonen om zo lekker te koken en te kunnen genieten van het Franse leven. Kijk maar.

 

 

Château tuna melt

 

Dit heb je nodig

voor 2 personen

 

  • 3 lichtbruine boterhammen
  • 6 el châteaumayo (zie recept hieronder)
  • 1 blikje tonijn
  • 1 rode ui in ringen
  • 30 kappertjes (Goed tellen, dat je niet per ongeluk 29 doet hè? Haha)
  • 1 tomaat
  • 3 plakken belegen kaas
  • 2 handjes rucola

 

Zo maak je het

Zet de grill aan. Besmeer 3 boterhammen met châteaumayo (zie hieronder). Stort de inhoud van een blikje tonijn in een kom en meng dat met nog een eetlepel mayo.

 
Beleg de bammetjes hiermee. Snijd de ui in ringen van 2 mm en leg die erbovenop. Strooi er per boterham 10 kappertjes over.
Snij de tomaat in plakken van 5 mm en leg er op elke boterham 2. Bedek het geheel met kaas.

 

Leg de bammetjes onder de grill. Kijk na 4 minuten hoe het ermee staat. Hebben de bammetjes een lichtbruin korstje, dan mogen ze eruit. Zo niet, dan nog 1 minuut laten doorgrillen. Serveren op broodplanken (1 pp), op een bedje van rucola.

 

Châteaumayo

  • 1 biologisch ei
  • 1/2 tl Dijon mosterd
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1/2 limoen
  • 250 cl zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook
  • snufje zout
  • staafmixer

 

Zo maak je het

Neem een smalle, hoge kom en tik het ei stuk op de rand. Voeg de mosterd toe en doe er de wittewijnazijn bij. Knijp er de halve limoen boven uit.

 

 

Voeg de zonnebloemolie toe en een snufje zeezout. Zet de staafmixer voorzichtig onder in de kom, zet hem dan aan en trek hem langzaam omhoog. Voor je verbaasde ogen zie je nu van dichtbij mayonaise ontstaan. Voor aïoli: zoek een knoflookpers met fijne gaatjes en pers een teen knof uit boven de châteaumayonaise. Geef een korte claxonstoot met de staafmixer. Doe de mayo of aïoli in een grappig bakje en zet dat in de ijskast tot het moment van consumptie.

 

 

Bon appétit!