Sucker for taart en brownies?
Konditor & Cook!

 

 

Rachel: Ik kan voor dit blog nog zeker tot de woensdag na Armageddon elke week een ander fijn koffie-en-taartadresje in Londen uit mijn bolhoed toveren, maar ik denk dat deze even met voorrang moet worden verklapt.

 

Ik had het geluk (of pech, want kilo’s aangekomen) dat mijn werkroute regelmatig langs het piepkleine bakkerijtje van Konditor & Cook in Waterloo voerde. Eigenaar Gerhard deed niet aan moeilijke sculpturen van gesponnen suiker en spiegelglad glazuur maar gewoon knetterlekkere taart waar je met een aanloop in wilde duiken.

 
Konditor & Cook is een taartwinkel voor mensen die taart serieus nemen, maar niet té serieus. De Britse kookgodin Nigella Lawson heeft ooit geroepen dat ze hier het soort taarten hebben dat je zelf zou willen bakken als je er de tijd en de energie voor had. Ze zijn van het soort gemoedelijke degelijkheid en kwaliteit waar je een beetje verliefd op raakt, zodat je voor je het weet een tweede stuk naar binnen hebt gewerkt. Of waardoor je elke keer dat je in de buurt bent even omloopt voor een Fudgepacker Brownie. En ik kan het weten.

 
Inmiddels is het bakkerijtje uitgegroeid tot een bescheiden ketentje van zes taart-en-koffiewinkels in centraal Londen, inclusief een ‘Cake Hotline’ voor als je nú taart moet. Mijn grote favoriet op het menu is de – terecht legendarische – Curly Whirlytaart, op de voet gevolgd door de Red Velvet Cake en de Toffee Apple Crumble. Uit sentimentele overwegingen ga ik die nog steeds het liefst eten bij het oorspronkelijke bakkerswinkeltje in Waterloo, maar de vestiging in Borough Market – twintig minuutjes lopen verderop – is qua locatie misschien wel het tofst.

Er is ruimte voor precies één tafeltje op het terrasje op de stoep. En mocht je dat weten te bemachtigen dan zou ik daar gewoon de rest van de dag blijven zitten. Taart genoeg, en mensenkijk-technisch zit je daar ook altijd op de eerste rang.

 
Doe jezelf wel een lol, en zorg ervoor dat je niet net gegeten hebt als je bij Konditor & Cook aan het banket gaat. De stukken taart zijn namelijk groot genoeg om te gebruiken als deurstopper.
 

 

Rachel Lancashire is zo Nederlands als een broodje kroket. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen, thee met melk drinken en stiekem verliefd zijn op Prince Harry.

Fotografie: Rachel Lancashire