Quatorze juillet

 

We zitten nog steeds in Nice en we gaan richting quatorze juillet.

 

 

 

Wat Koningsdag is in Nederland, is 14 juli voor de Fransen, hun nationale feestdag. Tijdens dit grote volksfeest vieren de Fransen de bestorming van de Bastille in 1789. Het begin van de Franse Revolutie.

 

In het hele land vinden op 14 juli muzikale, culturele, sportieve en culinaire evenementen plaats.

 

De hele dag zijn in alle grote en kleine steden parades van de plaatselijke militairen en politie-eenheden. Overal zijn allerlei festiviteiten en die eindigen laat op de avond met een groots vuurwerk. Al jaren genieten wij van dit spektakel en alle gezelligheid op die dag.
Tot 2016. Als ik erover praat kan ik het nog steeds niet met droge ogen vertellen.

 

Die avond op 14 juli ging het compleet mis op de Boulevard in Nice. Nadat de vuurwerkshow was afgelopen en alle toeschouwers in beweging kwamen pleegde een geradicaliseerde inwoner van Nice een aanslag op de feestvierders. Inwoners van Nice en toeristen van over de hele wereld werden die bewuste avond slachtoffer. Met een vrachtwagen met een snelheid van bijna 100 kilometer per uur probeerde hij zoveel mogelijk mensen aan te rijden. Tijdens de aanslag kwamen er bijna 90 mensen om en ruim 400 mensen raakten gewond.

 

Wijzelf zijn door het oog van de naald gekropen die avond, met op beide schouders een engeltje.

 

Vergeten zullen we het nooit! En altijd rondom deze datum staan we er extra bij stil, hoe een gek van het ene op het andere moment heel veel levens kapot heeft gemaakt.

 

De inwoners van Nice zijn doorgegaan met hun leven, maar Nice is nooit meer de oude geworden. En zolang wij er nog over praten, zijn zij die het niet meer na kunnen vertellen nog niet vergeten.

 

Door: Grace Bregman