Een simpele manier om meer tijd voor jezelf vrij te maken

 

Vaak hoorde ik mezelf zeggen dat iets niet lukte omdat ik gewoon geen tijd had. Dit ging trouwens nooit over werk, nooit om verplichtingen naar anderen, maar altijd over iets wat ík wilde doen.

 

 

Neem nou mijn cursus Grieks: de eerste week zat ik nog studentikoos aan de keukentafel een nieuw alfabet te leren, maar in week twee stelde ik het alweer een paar keer uit. Ik kom dus nog steeds niet verder dan kanéne próvlima. Wat betekent dat iets geen probleem is, maar dat is het wel.

 

In het boek Grip op je aandacht vond ik de oplossing: plan afspraken in met jezelf en zet die ook in je agenda. Als iemand dan vraagt of je dinsdagavond tijd hebt om door te werken, dan lukt dat niet omdat je Griekse les hebt. Of je boekenclub. Of de beautysalon. Het maakt dan geen ene reet (pardon my French) uit dat je die afspraak met jezelf hebt, want een date met jezelf is minstens zo belangrijk.

 

Waarom lukt het ons niet om tijd voor onszelf te maken? Omdat we recreatief handelen en daardoor altijd eerst doen wat we zien of wat iemand ons voor de voeten gooit. Je geeft daarmee een vraag van een collega, een berg mails of de stofzuiger door de woonkamer halen omdat er bezoek komt voorrang. Letterlijke vertaling: we laten onze agenda bepalen door anderen.

 

Lees hier meteen even waarom je wilt stoppen met de hele dag je mail checken.

 

Tijd maken voor jezelf werkt niet alleen als het op je vrije uurtjes aankomt, maar is ook slim om in je werk toe te passen. Soms heb je extra focus nodig om iets te doen of te maken en multitasken is dan reuze onhandig. Wat zeg ik? Multitasken bestaat helemaal niet, waardoor je die bovenkamer tot waanzin drijft met het schakelen tussen taken. Met als resultaat dat je minder gedaan krijgt, want je vraagt iets van je hersenpan dat juist niet productief maakt.

 

Hoe het je lukt? Maak een globale planning die niet door één telefoongesprek met een collega al op z’n gat ligt. Eerst even twee uur focussen op iets waar je aandacht voor nodig hebt (of wat je leuk vindt), daarna een korte break, aan het einde van de ochtend pas je mail lezen en vooral: die beloning. We zitten zo simpel in elkaar, want als we iets leuks in het vooruitzicht hebben komen we sneller in die geconcentreerde modus. En dat kan natuurlijk zomaar die boekenclub of beautysalon zijn, heb je dat ook meteen weer getackeld.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans