Christina, de prinses die haar eigen gang wilde gaan

 

Bea kleurde binnen de lijntjes, Margriet was er om haar te steunen en ik? Ik keek altijd even naar Prinses Christina…

 

Christina was de jongste thuis en haar hele jeugd een zorgenkindje. Haar moeder, oud-koningin Juliana, had tijdens de zwangerschap rodehond, waardoor het prinsesje na haar geboorte een forse oogafwijking bleek te hebben. Ondanks de inmenging van gebedsgenezeres Greet Hofmans, bleef haar gezichtsvermogen beperkt. Maar moeder Juliana raakte echter in de ban van Greet met alle gevolgen van dien.

 

Maar dat weerhield Marijke, zoals ze als kind werd genoemd, er niet van om haar eigen plan te trekken. Haar muzikale talent bracht haar uiteindelijk in Canada waar ze het conservatorium afstudeert als zangpedagoge. Inmiddels liet ze zich bij haar tweede naam, ‘Christina’ noemen. Minder kinderachtig, zoals ze zelf zegt. Later richt ze het Prinses Christina Concours op met als doel alle Nederlandse kinderen kennis te laten maken met muziek. Inmiddels bestaat het concours al ruim 50 jaar.

 

Voor haar huwelijk met de Cubaanse Jorge Guillermo vraagt ze geen toestemming waardoor ze niet langer lid is van het Koninklijk Huis. Op deze manier is de haar zo verlangde vrijheid gegarandeerd. Ze leeft met haar gezin met drie kinderen anoniem in New York en later in villa De Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar. Je weet wel, dat riante onderkomen waar haar neefje Willem Alexander later met Máxima zijn intrek neemt.

 

Het huwelijk met Jorge Guillermo eindigt in 1996 in een scheiding en de prinses vertrekt opnieuw uit Nederland. Ze woont in Italië, maar is nooit volledig onder de radar van het publiek. Een paar jaar geleden is ze ongewild bij een aantal schandalen betrokken. Zoals belastingontwijking via fiscale paradijzen en recentelijk de verkoop van de beruchte houtskooltekening van Rubens die in haar bezit was. Niet verboden, maar wel op het randje.

 

Vorig jaar werd bekend dat de prinses aan botkanker leed. Een aandoening waarvan ze zelf zei dat er goed mee te leven was. Helaas was haar niet meer tijd gegund en is ze op slechts 72-jarige leven overleden.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit