Pompoen en cavolo uit de forno

 

Mari Maris wordt ook wel de Nederlandse Ottolenghi genoemd, – maar dan zonder de lange ingrediëntenlijsten. De komende weken trakteert ze ons op heerlijke recepten.

 

Een week of drie geleden tingelden ze zo mijn oren in, zomaar uit het niets: Jingle Bells! (Het was dus oktober hè.) En ja hoor, ineens stonden de winkels vol met plastic kerstbomen met lichtjes en ballen en kwamen de eerste advertenties voor bladen vol kerstrecepten voorbij. Terwijl het nog lang niet zeker is of er straks überhaupt sprake is van een kerstdiner met de hele familie en alles erop en eraan, worden de kook-zenuwen ons vast op het lijf gejaagd met tafels vol fabuleuze gerechten waar dagen werk in zit. Waarom? Koken hoeft helemaal geen stress te geven – óók niet als het voor veel mensen is, óók niet als het voor kerst is, daarover een andere keer meer – en het is nog lang niet zover. We hebben nog tijd zat om heerlijke herfstwandelingen te maken. In regenjas en kaplaarzen uren struinen door het bos, thuiskomen met zakken vol mooie blaadjes. En honger. – Wandeltrek, dat klinkt lekkerder –. Rozig van het lopen is ook nog uitgebreid in de keuken staan misschien net een stap te ver en wil je gewoon iets lekker makkelijks. Met de nadruk op lekker én makkelijk. Want volgens mij is het de bedoeling dat koken vooral leuk is, of het nou voor een tafel vol feestgasten is, of voor jezelf. Dat hoeft echt niet altijd met toeters en bellen, maar wel altijd lekker. Daarom op deze plek een tijdje recepten die én lekker zijn én zo gemaakt.

 

Vandaag een makkelijk maaltje met pompoen, misschien heb je er nog wel eentje van dat feest dat we net achter de rug hebben.

Pompoen en cavolo uit de forno

 

Het enige dat u hoeft te doen is wachten tot de oven heet is en hem op een gegeven moment even opendoen om er iets in te zetten.

 

  • 600 g niet melige pompoen zoals hokaido of flespompoen, in grove brunoise
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 200 g kastanjechampignons, in kwarten
  • mespunt gerookt pimentón (pikant)
  • 400 g cavolo nero, taaie midden- nerven eruit getrokken, in reepjes
  • 2 flinke handen pistachenoten, grof gebroken
  • olijfolie

 

Maak in een ruime ovenschaal de pompoen aan met zoveel olie dat hij glanst, maar niet druipt van het vet. Maal er peper & zout op, meng de knoflook erdoor en zet in een oven van 200 °C.

 

Haal na 15 minuten uit de oven en voeg de paddenstoelen toe. Bestrooi (zuinigjes) met pimentón en zet 5 à 10 minuten terug. Haal er nog een keer uit als de paddenstoelen wat vocht loslaten. Voeg dan de cavolo toe.

 

Schenk er nog wat olie over en meng door de groenten. Laat de kool in nog 5 (tot 10) minuten smaakgaar worden. Strooi er op het laatst de pistachenoten over.

 

 

Mari  Maris – A la Minute
Uitgeverij: Carrera
9789048856374

 

 

 

Mari Maris wordt ook wel de Nederlandse Ottolenghi genoemd, – maar dan zonder de lange ingrediëntenlijsten. Ze is groenteboerin, kookboekenauteur en werkte haar leven lang als chef, de laatste 10 jaar in haar eigen groenterestaurant in Frankrijk. De pers (o.a. Het Parool, NRC en Vrij Nederland) noemde haar Groentebijbel onmisbaar en kroonde haar na Saladebijbel, en Mari Plukt de Dag tot Groentekoningin van Nederland (o.a. Elle Eten, Volkskrant en Telegraaf).  

Voor als je misschien Instagram wil vermelden, daar post ik regelmatig recepten en kookfilmpjes, ik ben daar vindbaar als:  _mari_maris