Marlies: Een echte sfeermaker, deze pikante wonderwortel, hij is in staat om tal van gerechten op te fleuren.

 

Kon je deze smaakmaker voorheen vrijwel uitsluitend uit een potje halen, tegenwoordig is de mierikswortel heel goed vers verkrijgbaar, met dank aan de Aziatische toko en de Turkse winkel.
Gelukkig maar, want de inhoud van zo’n potje is maar een slap aftreksel van de verse wortel.

 

Verse mierikswortel is geurig en pikant. Als je het proeft, trekt het zo lekker naar je neus, hetzelfde gevoel dat pittige mosterd ook kan geven. En daarmee is het dus een warme smaakmaker in deze koude wintermaanden.

 
Je koopt meestal een hele wortel en dat is natuurlijk veel te veel voor één keer, maar je kunt hem heel goed bewaren. Ik rol de wortel altijd strak in plasticfolie waardoor hij zeker twee tot drie maanden goed blijft in de groentelade van de koelkast.

 
Schil het stukje wortel dat je wilt gebruiken met een dunschiller en rasp hem vervolgens met een fijne rasp – bijvoorbeeld met zo’n toffe microplane, mijn absolute favoriet onder de raspen.
3 van mijn mierikswortel-lievelingsrecepten:

 

1. Mierikswortel-sinaasappelroom-saus

 

Dit heb je nodig

  • 2 dl dikke crème fraîche
  • 2 el versgeraspte mierikswortel
  • 1 el geraspte (onbespoten) sinaasappelschil
  • zout, peper

 
Zo maak je het
Klop de crème fraîche los en roer de mierikswortel en sinaasappelschil erdoorheen. Breng dit mengsel op smaak met zout en peper. Deze saus is verrukkelijk bij gerookte vis, zoals zalm of forel.
 

2. Bietjessalade met rammenas en geitenkaas

(voor 4 personen)
 
Dit heb je nodig

  • 4 gekookte bietjes
  • 1 kleine rammenas (zwarte winterradijs)
  • 1 handsinaasappel
  • flinke hand kleine rucolablaadjes
  • 4-5 el olijfolie
  • 1-2 el versgeraspte mierikswortel
  • 3 el fijngesneden bieslook
  • 1-2 el citroensap
  • zout, peper
  • 200 g verse geitenkaas of feta

 
Zo maak je het
Ontvel de bietjes en snijd ze in reepjes, borstel de rammenas schoon en snijd of schaaf hem (ongeschild) in zo dun mogelijke plakjes. Schil de sinaasappel dik, zodat ook het witte deel van de schil wordt verwijderd en snijd vervolgens de partjes vruchtvlees tussen de vliezen los.

 

Meng bietjes, rammenas, sinaasappelpartjes en rucola, doe dit voorzichtig, anders wordt de salade rood door het sap dat de bietjes loslaten.

 

Roer een dressing van olie, mierikswortel, bieslook, citroensap en zout en peper naar smaak. Druppel de dressing over de salade en verkruimel de kaas erover.
 

3. Haringtartaar

(voor 4 personen)
 
Dit heb je nodig

  • 4 zoute haringen (Hollandse Nieuwe)
  • 2 kleine sjalotjes
  • 1-3 tl versgeraspte mierikswortel
  • 2 el crème fraîche
  • 2-3 el fijngesneden koriander of platte peterselie
  • vers gemalen zwarte peper
  • 2 radijsjes

 
Zo maak je het
Snijd de haring in zo klein mogelijk stukjes, snijd de sjalotjes zo fijn mogelijk. Meng de mierikswortel met de crème fraîche, koriander of peterselie. Schep ook de peper naar smaak, haring en sjalot erdoor. Serveer de tartaar in kleine glaasjes of kommetjes en garneer met flinterdunne reepjes of plakjes radijs.
 

 

Eet smakelijk!

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.