55+ en solliciteer je je suf?

 

Caroline: 55+ zijn, van het UWV moeten solliciteren maar keer op keer afgewezen worden, kan dat écht niet anders? Antoinette Hertsenberg denkt van wel en biedt de Tweede Kamer vandaag een petitie aan.

 

 

Iedere ochtend om 7.00 uur neem ik met collega’s Franska, May en Adeline via whatsapp het nieuws van de dag door om het onderwerp voor deze blog te bepalen. Soms is het meteen duidelijk, soms steggelen we er gezellig wat over. Klokke 8.00 uur begin ik met tikken. Mijn werk. Ik hou ervan, sterker nog, ik zou niet zonder kunnen. Net 53 ben ik, en als het aan mij ligt ga ik er nog héél lang mee door.

 

55-plus zijn, zo fit als wat, van alles kunnen, bakken ervaring hebben, dolgraag willen werken, maar niet meer aan de bak komen, wat je ook probeert, dat is toch verschrikkelijk? Helaas is het aan de orde van de dag. Slechts 10 procent komt vanuit een WW-uitkering weer aan het werk, voor 60-plussers is dat volgens het Centraal Planbureau zelfs maar 3 procent. En maar solliciteren hè, want dat moet van het UWV. En steeds afgewezen worden. Het idee dat niemand meer op je zit te wachten. Je zou van minder al in een diep dal raken.

 

Nog nooit liet Antoinette zich een knol voor een citroen verkopen, dus nu ook niet

 

Gelukkig is daar Antoinette Hertsenberg, het opgewekte en blonde boegbeeld van consumentenprogramma ‘Radar’. Nog nooit liet zij zich een knol voor een citroen verkopen. Zo’n vrouw als ik weleens een paar dagen zou willen zijn als ik weer uitstelgedrag vertoon vanwege telefoontjes naar instanties. Antoinette dus, de Volkskrant noemt haar ‘een oprecht verontwaardigde pitbull’, heeft zich vastgebeten in het onderwerp. Je kunt het als 55-plusser slechter treffen.

 

Eerder dit jaar startte ze een petitie in ‘Radar Extra’, uitzendingen gewijd aan dit onderwerp. Uit onderzoek van het programma bleek namelijk dat de begeleiding van oudere werklozen (gesprekken, controles, cursussen, verplicht en soms onzinnig vrijwilligerswerk) duur en ineffectief is. Om moedeloosheid onder zich suf solliciterende ouderen tegen te gaan zouden ze volgens Hertsenberg als proef een basisinkomen moeten krijgen. Daar hoeft niets tegenover te staan. Het doel zou onder meer zijn om te kijken of mensen met een basisinkomen meer of minder gaan werken, of het scheelt in de zorgkosten, of mensen meer vrijwilligerswerk gaan doen en of ze gelukkiger worden.

 

Wie dat moet betalen? Hertsenberg in de Volkskrant: ‘Een oudere werkloze kost 30- tot 40 duizend euro per jaar. Geef dat geld aan die mensen.’

 

De door 100.000 mensen ondertekende petitie wordt vandaag overhandigd aan de Tweede Kamer. Wordt ongetwijfeld vervolgd, ik houd het in de gaten.

 

 

Journalist Caroline Griep doet steeds weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over wat ze iedere dag tegenkomt tijdens haar ochtendwandeling door de media.

Fotografie portret: Dingena Mol, Haar & make-up: Astrid Timmer