Pas op: werk dat niet voelt als werk is gevaarlijk

 

Het is misschien wel het meest gehoorde excuus als iemand tot de late uurtjes werkt: Ja maar, mijn werk voelt niet als werk. Iets om jaloers op te zijn, toch?

 

 

Uit onderzoek blijkt dat niet zo te zijn, want een job die niet voelt als werken is gevaarlijker voor je gezondheid dan je denkt.

 

Met The Great Resignation om de hoek, in Amerika is-ie zelfs al in full swing met 70 procent van de werkenden die zoekt naar een andere baan, is iedereen bezig met het grote werkgeluk. Je zou toch zeker moeten doen waar je blijf van wordt? Of beter nog: een baan moeten hebben die niet voelt als werken? Dat onze vaders, moeders, opa’s en oma’s zich de blubbers werkten in een job waar ze geen plezier in hadden betekent dat wij dat niet gaan doen. Het lijkt het summum van een vrij leven, maar het is gevaarlijker dan je denkt.

 

Je werkt niet alleen meer dan 40 uur per week, je sociale leven vormt zich ook vaak om een baan heen. Denk maar aan die vrijmibo die tot diep in de nacht duurt, die paar dagen naar de zon met collega’s en het doornemen van je weekend bij het koffiezetapparaat. Als je dan ook nog avonden, weekenden en vakanties werkt omdat je het zo graag doet, dan is de scheiding tussen werken en vrij zijn ver te zoeken. Dat is waar het gevaarlijker wordt.

 

Werk is niet alleen maar werk, werk geeft ook voldoening. Je leeft voor een compliment van de manager, geeft ziel en zaligheid om een target te halen en haalt zelfvertrouwen uit wat je doet. Maar op het moment dat je een (een klein beetje) overwerkt of burn-out raakt komt dit dubbel zo hard aan. Want: jij bent toch je baan, dit is wat je doet en waar jij voldoening uit haalt?

 

Bij een burn-out verdwijnt je werkgeluk voor een periode, hoeveel je ook van een baan houdt. En wat blijft er dan nog over als je voor je werk leeft, wordt vaak gedacht. Precies wat het is: werk. Dat is het voordeel van iedereen die een baan ziet voor wat het is: werk. Je raakt niets meer kwijt dan dat. Misschien is het dan toch niet zo’n gek idee om een hobby te zoeken?

 

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans