Paar miljoentjes over?

 

Oké, een voordeel kan ik zo noemen. Het zal me een ervaring zijn. Maar euh, de nadelen?

 

Ik ben verder niet heel dwangmatig, maar aan welke vijf punten mijn zomervakantie absoluut moet voldoen? Lekker eten: met stip op 1. Nieuwe dingen zien met stip op 2, niet te veel andere mensen uit West-Europa of Rusland die luidruchtig drinken op elk terrasje met stip op 3, boeken lezen van de stapel ‘al jaren niet aan toegekomen’ met stip op 4, en die vijfde is heel simpel: een zichtbare en voelbare zon. Het is tenslotte een ZOMERvakantie.

 

Én je weet niet eens zeker of je levend terugkomt
(dat weet je nooit, hè, dat weet je nooit…)

 

En nu heeft Elon Musk aangekondigd dat zijn bedrijf SpaceX in 2018 twee toeristen richting maan stuurt. Mijn eerste gedachte: Wow! Ontdekken! Zien! Een ervaring met een hoofdletter – de eerste stip op mijn lijst. Maar toen ik nog niet eens een seconde verder was, dacht ik: hé, wat kún je eigenlijk in zo’n capsule? En, niet onbelangrijk, wat eet je er?

 

Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik zo’n reis zelf niet zie zitten. Totaal niet. Want astronautenvoer. Want opgeruimtescheept (sorry!) zitten met één iemand, en samen de hele week vanachter een raampje naar buiten turen. Geen wind door je haren, geen zon op je kop. Niks ruiken, niks plukken, niks proeven. Én je weet niet eens zeker of je levend terugkomt (maar dat weet je nooit, hè, dat weet je nooit…). Maar ook niet: lekker in de zon bruinen. Om nog maar niet te spreken van opgesloten zitten in een kleine capsule waar je met al je claustrofobie never-niet uit kunt… En daar leg je dan – minor detail – tientallen miljoenen voor neer?!

 

Oké, oké, het zal inderdaad nogal een levenservaring zijn. Zelf zie ik maar twee voordelen: je komt er verrekte weinig toeristen tegen (Hé E.T., jij ook hier?), én je komt eindelijk eens toe aan die enorme stapel boeken.

 

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.