Over kappers voor vrouwen en mannen

 

En waarom vrouwen altijd meer moeten betalen dan mannen

 

Winnie Hänschen is bepaald niet op haar achterhoofd gevallen. Even ter kennismaking: Winnie is 33 en komt uit Hoofddorp. Haar haar is blond. Ze draagt het vaak in een lange paardenstaart en laat het af en toe knippen. Bijpunten, in jargon, en daarmee is de kapper na een kwartier, twintig minuten klaar. Een beetje zoals mannen naar de kapper gaan dus. Erin en zo snel mogelijk ook weer eruit. Precies zoals Winnie het wil overigens met maar één minpuntje: hoe snel ze ook weer buiten staat doet aan het tarief niets af want dat blijft hetzelfde. En is – zoals te doen gebruikelijk in kappersland – standaard hoger dan voor een mannenknipbeurt. 

 

Winnie besloot dit typische gevalletje van genderongelijkheid aan te kaarten en spande daartoe een zaak aan bij het College van de Rechten voor de Mens in Utrecht (dat weliswaar bevoegd is om te oordelen maar geen straffen uitdeelt). Van de week kwam het College bijeen om naar haar betoog te luisteren met in het ‘verdachtenbankje’ vertegenwoordigers van de kappersketens Toni & Guy en Cosmo Hairstyling – allebei laten ze vrouwen meer betalen dan mannen. De hamvraag: overtreden ze hiermee artikel 1 van de Grondwet dat discriminatie op basis van geslacht verbiedt?

 

De kappers verweerden zich kranig. Met argumenten over ‘luxepakketten waar ze niets aan af wensen te doen omdat ze anders zelf ongelukkig worden van hun werk’, ‘uitgebreid gepolijste föhnsessies omdat ze willen dat alle vrouwen mooi hun salon verlaten – hetgeen door 98% van alle vrouwen ook heel erg gewaardeerd wordt’ en zelfs een indirect ‘als het je niet bevalt zoek je maar een andere kapper’. Toegegeven: mannen zijn anders dan vrouwen in de kappersstoel. ‘Maar daar mag de formule van deze kappersketens niet onder komen te lijden.’

 

Het College snapt het niet goed. Niet echt althans. Want is het niet gewoon zo dat ‘haar nou eenmaal haar is’? Ongeacht op welk hoofd het zit? Met die conclusie in het achterhoofd zal het College zich de komende weken op de kwestie beraden. Uitspraak volgt op 5 maart.

 

Wat ons betreft met dank aan blonde Winnie Hänschen uit Hoofddorp die hiermee heus wel een punt heeft.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans