Over de Week van de teek

 

En andere creeps die er weer aan zitten te komen.

 

 

Je zou het niet zeggen met temperaturen van zo rond het vriespunt in de nacht, maar dit is officieel de Week van de teek. Dus mocht je ondanks de kou toch in hoog gras of in de struiken terechtkomen en er zit zo’n dier, dan kun je er donder op zeggen dat ie je opzoekt om zich tegoed te doen aan je warmte en je bloed – zijn manier om in leven te blijven. Tijdens het bloedzuigen spuugt ie speekseleiwitten in de huid die anti-stollend en ontstekingsremmend werken waardoor de kleine creep langer kan blijven zitten zonder te worden ontdekt. Je hoeft er niet per se ziek van te worden trouwens, behalve als jij net een teek treft die de Borrelia-bacterie bij zich draagt (een op de vijf), die de ziekte van Lyme kan veroorzaken, wat echt heel vervelend kan uitpakken. Kwestie van goed checken straks, als de temperatuur omhooggaat en je weer eens buiten komt. Niet alleen je eigen lijf maar ook dat van je hond.

 

Nog zo’n naarling: de mug. Het zijn de vrouwtjes die je binnenkort uit je slaap houden met hun irritante gezoem op hun strooptocht naar een menselijk bloedvat. Eenmaal beet snijden ze met hun steeksnuit met kartelrandjes door je huid, gaan er met je bloed vandoor en laten jou achter met een bult die vaak dagen aan een stuk kan jeuken. Wat je tegen ze kunt ondernemen? Een klamboe ophangen en geen bier drinken omdat bierdrinkers, zonder dollen, vaker worden gestoken. En laat je niet verleiden door apparaatjes met ultrasoon geluid want die schijnen dus geen enkel effect te hebben.

 

Bijen dan. Die steken net als wespen alleen ter verdediging, bijvoorbeeld als je te dicht bij hun nest komt of als ze in de verdrukking komen doordat je als een wilde naar ze gaat slaan. Ook hier zijn het weer alleen de vrouwtjes die een cocktail van stoffen in je lijf steken die voor acute pijn zorgt (mannelijke wespen zijn zelfs angelloos). Laat ze dus vooral met rust en mocht je een tuin hebben: zet die vol met bloeiende planten want die hebben ze liever dan jou en alle mogelijke zoetigheden die je op je tuintafel zet.

 

Zo zie je maar! Op alles voorbereid. Nu alleen het weer nog.

 

Bron: AD

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans