Je wordt genept door je ontbijt: volkoren is helmaal geen volkoren

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Tofu is het meest overschatte ingrediënt ooit.

 

 

Staat er met koeienletters op de verpakking: volkoren? Volgens de Consumentenbond is de kans groot dat je wordt genept. Veel producenten zetten ‘volkoren’ op de verpakking, terwijl er maar een snufje volkorenmeel in het product is gebruikt en vooral gewone bloem…

 

De regels zijn er toch vrij duidelijk over: staat er volkoren op een product, dan moet het zijn gemaakt van honderd procent volkorenmeel. Maar daar houden fabrikanten zich niet altijd aan. De zogenaamde volkorenproducten bevatten dan ook ander meel. Op de verpakking worden nog wat korenhalmen gezet, zodat je zou denken dat je heel goed bezig bent. Blijkt je ontbijtcracker boordevol suiker en vet te zitten. Ook prima, maar zég dat dan tenminste!

 

Volkorenmisleiding
De Consumentenbond is er klaar mee. ‘Fabrikanten moeten stoppen met die volkorenmisleiding en zich houden aan de richtlijnen van de NVWA,’ laat Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, weten aan RTL Nieuws. De voornaamste klacht: het is niet duidelijk hoeveel volkorenmeel in producten zit en wat er verder is toegevoegd. De ergste boosdoeners noemt de consumentenbond met naam en toenaam: de AH Bio beschuiten volkoren zijn niet van honderd procent volkorenmeel, en ook de Liga Vitalu volkorencrackers en de zonnatura volkoren rijst- en maiswafels neppen de consument. En die Santa Maria Tortilla with wholewheat? Lekker hoor, zeker in dit recept van Breakfast burrito’s, maar zeker niet gezonder.

 

Nep-meergranenbroodje
Eerder ging het Voedingscentrum de strijd aan tegen donkere boterhammen. Dat donkerbruine brood met noten en zaden is helemaal niet zo gezond als je zou denken, soms bevat het zelfs net zo weinig vezels als witbrood. De truc: de bloem voor het brood wordt gebrand, waardoor het een donkere kleur krijgt. Zo’n meergranenbroodje is dus ook niet zo gezond als het lijkt.

 

Door: Redactie FavorFlav