Over dat #ikdoeniet-meermee

 

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan: BN’ers zijn boos. Een grote groep BN’ers heeft daarom de hashtag #ikdoenietmeermee in het leven geroepen, om aan te geven dat ze niet meer meedoen. Waaraan precies, is mij nog volledig onduidelijk.

 

 

 

De eerste #ikdoenietmeermee zag ik bij Famke Louise, die een filmpje op haar Instagram plaatste waarin ze zei: ‘Alleen samen krijgen wij de overheid onder controle. Ik doe niet meer mee. Free the people.’ Ahaaaa. Eerlijk, dit filmpje roept bij mij alleen maar vragen op. Waarover wil je de controle precies hebben wat betreft de overheid? Waaraan doe je niet meer mee? Ben je het niet eens met de coronamaatregelen van de overheid: dat kan natuurlijk. Maar zeg dan waarmee je zit en waarom en vooral wat je liever zou zien. Lelijk detail is overigens dat eerder dit jaar Famke Louise nog te zien was in een betaalde campagne vanuit de overheid, een coronacampagne. Maar dat maakt volgens haar niets uit; als ze het ergens niet mee eens is, dan mag ze dat zeggen. Oké, prima dat je het er niet mee eens bent, maar zodra ze je ervoor betalen ben je dus bereid ergens een gezicht van te zijn waar je helemaal niet achter staat? Of zou het misschien zo zijn dat Famke Louise zich eigenlijk totaal niet heeft verdiept in de dingen die ze roept?

 

Maar Famke Louise is niet de enige die zich uitspreekt en zich voegt bij de hashtag #ikdoenietmeermee. Ook Tim Douwsma, Bizzey, Brace, Gers Pardoel en Thomas Berge spreken zich uit. Die laatste postte een filmpje op Instagram met dezelfde tekst als Famke Louise, maar dan met iets meer uitleg in de caption. ‘Wij willen duidelijkheid. Wij zijn niet gek. Wij hebben het afgelopen half jaar moeten toekijken hoe we steeds verder achteruit gaan. Daarom eisen wij eerlijkheid en transparantie.’ Ik snap eerlijk gezegd niet zo goed waar hij nou naar op zoek is: het oneens zijn met de maatregelen die getroffen worden, dat kan natuurlijk. Sterker nog, dat ben ik op bepaalde punten ook. Maar eerlijkheid en transparantie eisen van de overheid — wat denkt Thomas Berge dan dat ze momenteel aan het doen zijn? Ons opzettelijk voorliegen, en met wat voor doel dan precies? Voor het gemak heeft Thomas Berge zelf even zijn comments uitgezet onder deze post trouwens. Want die eerlijkheid en transparantie die hij eist zijn blijkbaar niet ontvankelijk voor commentaar.

 

Bizzey heeft ook aangegeven niet meer mee te doen en spreekt zich uit tegen de overheid. Deze zelfde Bizzey deed een beroep op de NOW-regeling en ontving ruim 18.000 euro. Van de overheid. Gisteren zei hij op de radio dat deze actie niet een financiële reden had en dat we ons geen zorgen hoefden te maken over zijn financiële situatie. Nee, dat snap ik, als je niet lang geleden nog een steun van 18.000 euro hebt gekregen. Maar dat vertelt hij er uiteraard niet bij — en ondertussen wel voor transparantie pleiten.

 

‘Daar gaat het niet om. Waar het om gaat: ik heb het gevoel dat nu heel veel dingen niet kloppen. Zoveel vragen heb ik, waardoor ik het gevoel heb dat er soort machtsspel wordt gespeeld,’ zei Bizzey in datzelfde gesprek op de radio. Wat er precies niet zou kloppen wordt niet verteld door hem. Maar die vragen, die kan hij binnenkort stellen. Hugo de Jonge heeft gezegd dat ze allemaal welkom zijn bij hem op kantoor om dit te bespreken. Ik hoop echt dat dit gesprek openbaar wordt gemaakt.

 

Maar die hashtag, sorry hoor: geen enkele BN’er heeft daadwerkelijk verteld wat ze hier nou mee willen bereiken en wat ze bedoelen met ‘de overheid onder controle krijgen’. Veel tekst en weinig woorden, zeg maar. Best gevaarlijk met het bereik dat zij hebben op social media. Ik doe in ieder geval niet mee met hen #ikdoenietmeermee.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer