Opvoeden is constante dressuur

hoe gaat dat bij jullie thuis?

 

It takes a village to raise a child, maar wat nou als dat dorp ook een mening heeft over jouw manier van opvoeden?

 

 

 

Vanaf aanstaande maandag is er een nieuw programma over het opvoeden van kinderen op de buis. ‘In ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ kijken opvoeders met verschillende opvoedstijlen mee in het reilen en zeilen bij elkaar thuis’, aldus de programmamakers. Daarbij wordt er vooral gelet op het hoe en waarom ouders het op hun manier aanpakken. Hiermee hopen ze ‘het échte gesprek over opvoeden te stimuleren en te inspireren om elkaars opvoeding niet te veroordelen’. En dat terwijl ze onder andere de spraakmakende Helemaal het Einde-familie Pos hebben gevraagd om ‘hun ongezouten mening te geven’ op beelden die ze zien van de gezinnen die gevolgd worden. Nou, ik ben benieuwd hoe dat gaat met het ‘niet veroordelen’ van elkaars opvoeding, het zou weleens een typisch gevalletje van ‘ik weet het allemaal veel beter’ kunnen worden.

 

Want de beste stuurlui en ouders staan aan wal. Ik was er zelf niet echt blij mee als mijn kinderen opeens door andere vaders en moeders werden “opgevoed”. Ze aten al met mes en vork, waren beleefd en zeiden dankjewel als ze ergens gespeeld hadden. Over het algemeen was de opvoeding op dat gebied geslaagd. Hoe wij als ouders de regels thuis verder hadden ingevuld vond ik onze zaak en niet die van buitenstaanders. Natuurlijk ging dat weleens mis en moesten we regelmatig bijsturen want opvoeden is toch een soort constante dressuur. Plus: wat voor het ene kind prima werkt, gaat bij het andere kind hopeloos de mist in. Wat dat betreft ben ik meer van het bemoei je er niet mee-principe, tenzij ik je om advies vraag, dan wil ik graag naar je luisteren.

 

Niets menselijks is mij vreemd, want eerlijk gezegd zat ik soms stiekem heus wel in mijn vuistje te lachen als ik zag dat het bij andere gezinnen met van die voorbeeldige kindertjes die alles volgens het boekje deden net zo in de soep liep als bij mij thuis. Zie je wel, dacht ik dan, die andere ouders doen ook maar wat.

 

Hoe gaat dat bij jullie thuis? is vanaf maandag 8 augustus 2022 elke werkdag om 19:05 uur te zien op NPO 1.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door ITV Studios Netherlands (@itvstudiosnl)

 

Beeld: EO

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit