Open relaties zijn in opkomst

 

En dit is waarom.

 

 

 

Mij niet bellen als het gaat om het delen van mijn vent. Het idee alleen al maakt me net zo jaloers als toen mijn zusje de nieuwste Bratz-pop voor haar verjaardag kreeg en ik niet (ik kreeg ‘m tien minuten later, maar dan nog). Toch hoor ik het steeds vaker om me heen: open relaties zijn he-le-maal 2023. Mensen van wie ik het nooit had verwacht zijn ineens open over het feit dat ze in een niet-monogame relatie zitten en dus ook daten en/of seks hebben met anderen. Persoonlijk zou ik dit dus nóóit trekken.

 

Natuurlijk kies je zelf voor een open relatie, dus de partners die overeenkomen dat ze romantische en/of seksuele relaties kunnen aangaan met anderen zullen het er ongetwijfeld unaniem over eens zijn dat dit een levensstijl is die bij hen past, maar hoe kan het dat het hebben van een open relatie ineens zo razend populair is?

 

Door de jaren heen zijn onze opvattingen over monogamie en het traditionele huwelijk flink veranderd. Met 25.000 huwelijken die anno 2023 jaarlijks stranden vind ik dat eigenlijk ook niet gek. Ook zijn we nog nooit zo vrij geweest als nu als het gaat om het ontdekken van onze seksualiteit. Psycholoog Sarah Levinson zag deze ‘seksuele revolutie’ in 2016 opduiken en geeft aan dat-ie nu een hoogtepunt heeft bereikt dankzij de pandemie (waarin mensen alle tijd hadden om zichzelf te herontdekken), de opkomst van sociale media en de manier waarop millennials twijfelen aan de manier waarop ze zijn opgevoed en steeds meer het gevoel hebben dat één partner niet genoeg is om al hun behoeftes te vervullen. Ook praten we er tegenwoordig een stuk makkelijker over. BN’ers als Angela Groothuizen en Carolien Borgers zijn open geweest over de impact van een niet-monogame relatie op hun leven.

 

Sociale media en datingapps hebben de wereld kleiner gemaakt en geven mensen de kans om te verbinden met mensen die ze anders niet snel waren tegengekomen. Een gevalletje ‘de keuze is reuze dus’. Waar het idee van één ware liefde al door veel mensen als redelijk achterhaald werd beschouwd, is deze levensstijl door de komst van sociale media al helemaal iets voor de geschiedenisboeken en lijken de tijden van trouwen en een gezin stichten voor je 25e dan ook echt voorbij. En gelukkig maar: als ik op mijn 25e was gesetteld, dan was ik nu getrouwd met Rutger van Tinder die nog geen gevatte opmerking kon terugkaatsen als het hem letterlijk voor zijn hoofd zou slaan. Ik word al doodongelukkig van het idee.

 

Levinson geeft aan dat het volhouden van een open relatie  een hoge mate van communicatie vergt. Vertrouwen en eerlijkheid staan bovenaan als het gaat om gevoelens als jaloezie en onzekerheid effectief aan te pakken en te overwinnen. Praat over je (seksuele) grenzen en durf je emoties vrij uit te drukken, ook als die emoties vervelend voelen. Sterker nog: juíst als die emoties vervelend voelen. Je veilig en vertrouwd blijven voelen bij elkaar is altijd belangrijk, maar in het geval van een open relatie van levensbelang.

 

Of je nu achter het idee van een open relatie staat of niet: het bouwen van een relatie buiten de traditionele normen om is dus nog nooit zo in geweest. Dit is de tijd om je eigen regels te schrijven en je door niemand te laten vertellen hoe je je relatie wel of niet aan moet pakken. Oók als je liefste wens is om wél voor je 25e te trouwen en een gezin te stichten, ik zal het niet doorvertellen.

 

Bron: BBC

Door: Redactie Amayzine.com