Op vakantie met je (schoon)ouders

 

Die arme geliefde van mij. Die kreeg niet alleen mij, maar meteen ook mijn ouders erbij. Gelukkig is ook die match gelukt en staat mijn vader onder zijn favorieten in zijn telefoon.

 

We hebben zelfs samen een vakantiehuis gekocht,  dus er zijn best vaak overlappende periodes waarin we allemaal in het, niet extreem grote, huis zitten. En toch gaat het goed, dus ik denk dat ik best een paar tips kan geven.

 

1. Slaap als het even kan op verschillende locaties
Kijk, dat wij nou met z’n allen in een huis zitten is denk ik best een uitzondering. Als het even kan, zou ik een apart huisje boeken op hetzelfde terrein of een aparte hotelkamer. Zo kun je elkaar opzoeken, maar zie je niet iemands gebruikte wattenstaafje op de wasbak liggen.

 

2. Ontbijt samen
Je bent tenslotte samen op reis dus vier die momenten wel. Als je uitgebreid de tijd neemt voor een gezamenlijk ontbijt, kun je daarna met een gerust hart uitwaaieren. De een gaat naar het strand, de ander wil even winkelen, een derde gaat naar een museum.

 
3. Geef elkaar de ruimte
Leuk als je elkaar treft voor de lunch, maar verplicht elkaar tot niets. Het is een vakantie, weet je nog? Geen strafkamp.

 

4. Verdeel de taken
In een groep heb je altijd mensen die meteen opspringen als er gekookt moet worden. Probeer hen te helpen en te ontlasten door de tafel te dekken, af te ruimen of aan te bieden om lekkere wijnen te kopen. Niets erger als je én de boodschappen doet, én kookt, én afruimt. En iedereen maar zeggen hoe geweldig je bent. Jaja, daar ben je na twee dagen ook wel klaar mee.

 

5. Maak het niet te laat en drink met mate
In elke familie leven wel een paar kwesties of pijnpunten. Kijk je ’s avonds in iets te veel glaasjes, dan bestaat de kans dat jarenlange opgebouwde irritatie eruit komt rollen. Doe maar niet. Dat was niet het idee toen jullie besloten om ‘en famille’ met vakantie te gaan.

 

 

6. Doe iets met iedereen
Als ik met een groep op reis ben (dat geldt ook voor een persreis, een vriendinnentrip of een teamuitje), probeer ik met iedereen een een-op-een-moment te hebben, omdat dat volgens mij het idee is achter verbroedering. Dus geen groepsvorming binnen de groep, maar juist ook tijd doorbrengen met de mensen waar je iets minder mee denkt te hebben. Waarschijnlijk ontdek je in hen ook iets onverwacht leuks. En als dat niet zo is, nou ja, dan weet je dat ook weer.

 

7. Kijk kritisch naar jezelf
Als ik me erger aan dat gebruikte wattenstaafje, probeer ik altijd even streng naar mezelf te kijken. Meestal slingert er van mij ook heus het een en ander rond, maar op de een of andere manier lijkt het alsof je eigen troep voor jou een onzichtbaarheidsdeken aantrekt. Je bent zelf ook niet perfect, de ander zal ook vast wel iets van jou vinden na een week Terschelling.

 

8. Een gast en een vis…
Blijven drie dagen fris. De allerbeste periode om samen door te brengen ziet er als volgt uit. Dag één: je komt einde dag samen, drinkt een aperitief, dineert en gaat op tijd naar bed. Dan heb je een volle dag samen en op dag drie ga je na een uitgebreide brunch weer ieder zijns weegs. Dan is de kans dat je er zonder kleerscheuren en verse vetes uit komt het grootst.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach