De vijf stamp­potjes die lekkerder zijn in de zomer

 

Niet zo zwaar als je winterse stamppot, maar wel lekker voedend als je door de wind hebt gefietst. Én vegetarisch natuurlijk.

 

Ik zeg: het is altijd stamppotweer. Stamppot is al lang niet meer de ouderwetse stamppot rauwe andijvie van je moeder, al blijft die natuurlijk best lekker. Hieronder een aantal moderne varianten met minder koolhydraten en zonder vlees. Ik gebruik expres ruime porties, want het restant kun je lekker invriezen en dat scheelt je weer een dagje koken.

 

Supersnel-en-geen-zin-om-te-koken-stamppot-rauwe-andijvie

Koop kant-en-klare aardappelpuree in de supermarkt en warm die op in de magnetron. Roer er rauwe andijvie doorheen. Bak vegetarische spekjes en roer die er ook doorheen.

 

Zoete aardappel met boerenkool en vegetarische shoarma (vegan)

Zoete aardappels zijn koolhydraatarmer dan gewone aardappelen en de zoete smaak past goed bij het kruidige van de shoarma. Kook 1 kilo zoete aardappels tot ze gaar zijn. Kook 400 gram boerenkool in 15 minuten beetgaar. Bak ondertussen de vegetarische shoarma. Giet het water af en stamp de aardappels fijn met de pureestamper. Roer er 100 milliliter kokosmelk en 3 eetlepels kokosolie doorheen. Doe de boerenkool en de shoarma erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout.

 

Zoete aardappel met doperwtjes, spinazie, walnoten en geitenkaas

De walnoten zijn onmisbaar in dit recept, want ieder stamppotje heeft een krokantje nodig. Je kookt 1 kilo zoete aardappel gaar in 20 minuten met wat zout. De 100 gram doperwtjes kook je vijf minuten in een aparte pan, want die wil je lekker beetgaar houden. Maak een puree van de aardappel met 100 milliliter melk en 3 eetlepels boter. Roer er 300 gram rauwe spinazie, de doperwtjes, 50 gram walnoten en 100 gram zachte geitenkaas doorheen.

 

Knolselderijstamppot uit de oven

Je vervangt bij dit recept de helft van de aardappels door knolselderij voor een mooie smaak. Breng 500 gram knolselderij en 300 gram kruimige aardappels aan de kook met wat zout tot ze gaar zijn. Ondertussen bak je twee preien in ringen in boter met de vegetarische spekjes. Maak de puree met 3 eetlepels boter en 100 milliliter melk. Daarna roer je de prei en de spekjes erdoorheen. Doe alles in een ovenschaal, strooi er 150 gram geraspte kaas over en zet ‘m nog 10 minuten in de oven op 200 graden.

 

 

Stamppot rode biet met feta

Maak een puree van 1 kilo gekookte kruimige aardappels (zie bij bovenstaande recepten hoe dit moet). Kook ondertussen 400 gram rode bieten. Als ze gaar zijn, snijd je ze in kleine blokjes (kijk uit met je kleding). Roer de blokjes door de puree heen. Kruimel 150 gram feta boven de stamppot en leg er wat verse munt op, staat nog leuk ook.

 

 

Door: Redactie Amayzine