V&A Café

 

Op de thee bij Queen Victoria

 

Rachel: Elk ander museum zou al in z’n handjes hebben geknepen als ze één zo’n museumcafé hadden. Bij het Victoria & Albert Museum in Londen hebben ze er drie. Naast elkaar.

 

Raak niet ontmoedigd door de eerste indruk van het V&A Café. Het glimmend witte buffetgedeelte ziet er namelijk uit alsof het vooral eenvoudig met een vochtig doekje af te nemen is, maar gezellig ho maar. Het taart- en broodjesaanbod maakt gelukkig al meteen een hoop goed, dus even doorzetten totdat je met je dienblaadje een tafeltje kunt gaan opzoeken. Want dan wordt het leuk.
 
Twee stappen opzij, onder de hoge bogen door, sta je in de voormalige Refreshment Rooms; het oudste museumrestaurant ter wereld. De grote centrale ruimte is de Gamble Room, en als je daar zo staat met je dienblaadje met worteltaart en een koffie verkeerd, dan kun je niet anders dan jezelf afvragen wat architect James Gamble in vredesnaam dacht toen hij deze ruimte ontwierp. Want het is niet zo’n klein beetje hysterisch, met betegelde pilaren, geglazuurde engeltjes, gouden plafonds en gebrandschilderde ramen met moeilijk-kijkende Victoriaanse types. Een nogal bonte ervaring kortom, maar wel een heel toffe plek om even bij te tanken tijdens je bezoek aan een van ’s werelds belangrijkste musea voor design en toegepaste kunst. Aanradertje.

 

Prachtig café. Er zit trouwens ook een leuk museum aan vast

 

Mocht je in de Gamble Room nou geen tafeltje kunnen vinden – of je koffie liever in een wat minder hysterische omgeving willen nuttigen – dan neem je je dienblaadje gewoon mee naar de ruimte aan de rechterkant. De Poynter Room is ook geen straf: het voormalige ontbijtrestaurant is intiemer en totaal anders van sfeer, met blauwwitte tegelplateaus van de negentiende-eeuwse schilder Sir Edward Poynter, een gebrandschilderd raam met een heel schattig vosje en een groot fornuis waarop vroeger de eieren met spek werden gebakken.
 

Morris Room

 

 

En dan is er ook nog een ruimte aan de linkerkant. Vergeleken met de andere twee is de Morris Room het bescheidenst (en het groenst), maar wel loeiend mooi en toch ook wel bijzonder dat je ín een kamer van de beroemde allesontwerper William Morris onbeschaamd taart mag eten. Op zondagen serveren ze hier trouwens een bijzondere Victorian Afternoon Tea; het blijft natuurlijk wel een museum, dus ze hebben een ‘food historian’ laten onderzoeken hoe het Afternoon Tea-menu van koningin Victoria eruitzag. En dat wordt hier elke zondag tussen 15.00 en 17.00 uur opgediend, compleet met sandwiches, mini-scones en taartjes geserveerd op Burleigh-servies en met antiek bestek. Per persoon betaal je voor tea met Queen Victoria een voor Londense begrippen heel redelijke € 34 per persoon (wel even boeken want anders kansloos).

 

V&A Museum, Cromwell Road, London. Voor reserveringen victoriantea@benugo.com of +44 (0)20 7581 2159. Het museum is gratis toegankelijk. Dichtstbijzijnde underground-station: South Kensington

 

P.S. Om de hoek van het Victoria & Albert Museum vind je Michelin House, waarover ik hier eerder schreef.

 

Rachel Lancashire is zo Nederlands als een broodje kroket. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen, thee met melk drinken en stiekem verliefd zijn op Prince Harry.

Fotografie: Victoria & Albert Museum