‘Op Me Monnie’

 

‘Op Me Monnie’ is 4 miljoen keer beluisterd en dít is de reactie van de oudere generatie

 

Op nummer één staat het liedje ‘Op Me Monnie’ van Famke Louise in de trending-lijst op YouTube. Iedereen kent het. En iedereen heeft het erover. Althans, iedereen die nu rond een jaartje of 19 is. 

 

De zangeres is vooral bekend als model  –  en van televisie – en heeft veel volgers op social media. Ze besloot maar eens een muzikaal nummer te maken en dat zorgt gelijk voor ophef. Kan Famke Louise wel zingen? Is ze niet te bloot in de clip? En… Waar zingt ze nou eigenlijk over? Haar video is al meer dan 4 miljoen keer bekeken en de teller blijft maar lopen. En zoals met alles: veel mensen vinden het geweldig, veel mensen vinden het vreselijk. De meningen zijn volledig verdeeld. 

 

Maar voor ons is het eigenlijk vrij lastig om er iets concreets van te vinden… Want, eh.

 

Het is een vreemde taal, die ze spreekt. Wat betekent ‘op je monnie’ zijn eigenlijk? Dat je gierig bent? Of dat je gewoon graag geld verdient? En halverwege het nummer zingt ze: “Niks is onmooogelijkkk. Ben op dingen, ongelooovelijkkkk.” En: “Je bankstatus is niets, boy”. Het gaat dus niet over de liefde voor een man, maar de liefde voor spullen? Oké, dat kan natuurlijk. Wel zo praktisch, want een nieuwe broek kun je gewoon kopen in de winkel, een nieuwe man vind je niet op iedere hoek van de straat. Lekker modern, zeg maar. Ze zingt ook uitgebreid over 

dat ze ‘views’ en dus roem belangrijk vindt. En bovenal ‘doekoe’. Kortom: het gaat haar om geld en aandacht. Tja, eerlijk is Famke Louise wél. Maar of het echt een mooie songtekst is, puur kijkend naar de Nederlandse taal? Zeker in combinatie met de middelvingers die ze opsteekt? Dat is een tweede. 

 

Nu is het wél des te leuker om zo’n hip en veelbesproken nummer – inclusief blote billen en vliegende pony’s middenin een supermarkt – eens aan een andere generatie te laten zien. Zo is er nu een video opgedoken die ‘Bejaarden reageren op ‘Op Me Monnie’ heet. Wat krijg je dan? Een stel op leeftijd zingt graag mee met de zin: “M’n sannie is verraderlijk”. In koor. Al lachend en jubelend. Totdat ze horen wat een ‘sannie’ eigenlijk écht is… Het is straattaal voor ‘piemel’. Díe hadden ze niet zien aankomen. 

 

Verder is er wel lof hoor, voor de videoclip. En tja, dat Famke mondkapjes draagt, er komkommers door de lucht vliegen en dat ze keihard aan haar eigen vlechten trekt, dat neemt de oudere generatie wel voor lief. Gelukkig maar, voor de 18-jarige zangeres.

 

Kijk en oordeel zélf: 

 

 

 

Dit is de originele:

 

 

En dit de vlog met de ouderen: