Ook The Queen maakt zich zorgen om de kinderen

 

Eigenlijk was er deze week reden voor een feestje op Buckingham Palace. Niet vanwege het derde seizoen van The Crown, maar omdat de Britse koningin 72 jaar getrouwd is met haar Philip.

 

Maar ik ben bang dat her majesty en haar prins weinig reden hebben om te lachen. Want als het met je kinderen niet goed gaat, gaat het met jezelf ook niet goed. Royal of niet.

 

En dat er iets niet goed gaat moge duidelijk zijn. Prins Andrew, het lievelingetje van de koningin was, om met onze Máxima te spreken, een beetje dom. Behoorlijk dom eigenlijk…

 

Andrew gaf een interview vanwege de beschuldigingen aan zijn adres van seks met minderjarigen. De feestprins was jarenlang dikke maatjes met de Amerikaanse miljardair en zedendelinquent Jeffrey Epstein. Maar in plaats van het geven van duidelijkheid werd de hele situatie alleen maar ingewikkelder. Want mijn hemel, wat een tenenkrommend gesprek werd dat. 

 

Tegen beter weten in had Andrew ingestemd om met een journaliste van de BBC te praten. Nou, dat had hij beter niet kunnen doen. Want hij stumperde zich door het interview heen. Merkwaardig genoeg kon hij zich niks meer herinneren, gaf hij bizarre antwoorden en toonde hij geen enkel medeleven met de slachtoffers van zijn grote vriend Epstein. Wat moest zijn moeder hier wel niet van denken? 

 

Er kleeft van alles aan deze prins dat niet klopt: belangenverstrengeling, foute vrienden, vermeende seks met minderjarige meisjes… Je zou als moeder van minder grijze haren krijgen. En nu de geest uit de fles is, kan zelfs hare majesteit die niet meer bezweren. De media laten niet meer los en willen alle feiten boven tafel krijgen.

 

 

Ik heb eigenlijk wel met Elisabeth te doen. Op haar oude dag zou ze het gewoon rustig aan moeten doen. Samen met haar Philip en de hondjes lekker lopen keutelen op haar buitenverblijf in Schotland. Die arme koningin met haar onberispelijke staat van dienst. Ze heeft al heel wat te stellen gehad met haar Andrew. Ooit de held van de Falklandoorlog maar de afgelopen jaren afgezakt tot koninklijke druiloor. En nog steeds bezorgt hij zijn moeder slapeloze nachten. 

 

Blijkbaar klopt het gezegde ‘kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen’ weer als een bus. Al word je honderd. En dat zou me in het geval van Elisabeth niks verbazen. Haar moeder werd honderdtwee. Ze heeft dus nog even te gaan.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit