Ook Prins Philip krijgt een sobere uitvaart

 

Morgen is de uitvaart van Prins Philip. Ook voor de Britse koninklijke familie geldt dat er maar een beperkt aantal mensen bij aanwezig mag zijn…

 

 

 

Het overlijden van een dierbaar familielid is al moeilijk genoeg, en ten tijde van corona is alles extra ingewikkeld. Wie van de familie of vrienden is zo close dat hij of zij bij de uitvaart aanwezig mag zijn en wie moet er via een live-verbinding via internet van een afstandje toekijken?

 

Om mij heen hoor ik verhalen over een sobere plechtigheid met maar dertig genodigden, terwijl je zo graag iedereen die je lief is of die een band had met diegene die overleden is erbij wil hebben. Ter ondersteuning in je verdriet, en ook om herinneringen op te halen.

 

Want ik kan me begrafenissen herinneren waarbij er niet alleen getreurd maar ook verschrikkelijk gelachen is. Waar ik familieleden sprak die ik soms jaren niet meer gezien had. Of waar ik samen met vrienden kon huilen en mijn verdriet kon delen.

 

De Britse koninklijke familie wil op geen enkele manier afwijken van de huidige maatregelen die in het Verenigd Koninkrijk bij begrafenissen gelden. Dus ook de prins krijgt een sober afscheid. Volgens het protocol, en misschien ook uit angst voor besmetting met het virus, zit de koningin straks helemaal in haar eentje vooraan in de kerkbank in die enorme kathedraal met de ogen van de hele wereld op haar gericht. Dat vind ik zo’n naar idee. Want hoewel ze al decennialang staatshoofd is, is ze toch ook maar een oude dame die na een lang en gelukkig huwelijk nu haar man moet missen.

 

Naast The Queen worden er maar 29 anderen uitgenodigd om bij de uitvaart van Philip aanwezig te zijn. De kinderen Charles, Anne, Andrew en Edward zijn er natuurlijk bij met hun wettelijke echtgenoten. Sarah Ferguson, de ex van Andrew, is er dus niet bij. (Naar het schijnt omdat Philip niet zo dol op haar was.) De kleinkinderen en hun partners zijn er natuurlijk ook. Behalve die ene.

 

Meghan, de vrouw van kleinzoon prins Harry, is niet met haar man meegevlogen naar Londen. Officieel omdat ze hoogzwanger is en op doktersadvies thuisblijft. Officieus misschien om geen gedoe te veroorzaken. Want sinds het interview met Oprah Winfrey houdt de relatie van Meghan en Harry met de koninklijke familie de Britse tabloids flink bezig.

 

Ik kan me zo voorstellen dat de koningin al genoeg aan haar hoofd heeft en niet zit te wachten op weer een incident waar de roddelbladen dagenlang vol van zullen staan. Daarom hoop ik dat het haar gegeven is om samen met haar familie op een waardige manier afscheid nemen. En dat er misschien ook nog gelachen wordt om de herinneringen aan een geliefde echtgenoot, vader en opa.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit