Ook alweer weg

Er verdwijnen teveel leuke dingen. Nu moet ik m’n vaste informatiebron weer missen. Het wordt er niet gezelliger op in dit land.

 

Het wordt er niet gezelliger op in dit land. Ik geef eerlijk toe dat ik ook weleens dacht, alsjeblieft, alsjeblieft, begin nou niet een gesprekje met me, kost me zo weer tien minuten en ik heb haast. Toch ben ik dankzij die gesprekjes heel veel te weten gekomen. Spelenderwijs. Gewoon dankzij de man van de benzinepomp. En niet alleen over m’n eigen dorp, ook over andere plekken. En dat gebeurde niet alleen in dorpen, maar ook in Amsterdam. Jaja, daar zit de benzinepomphouder ook om een praatje verlegen en heeft ie veel te vertellen.

 

En nu is er alweer een onbemande benzinepomp bij. Verdorie in ons eigen dorp. Zo hoor ik dus geen dorpsnieuws meer. En kom ik ook niets meer te weten over hoe het hier vroeger was en over de plannen die er nu zijn in het durp. Wegen die opgebroken gaan worden en hoe lang het daar weer open blijft liggen, rare beslissingen in de gemeenteraad, gekke feesten in het dorpsgebouw, zwervers die gesignaleerd zijn, een Russische auto die al weken ergens geparkeerd staat, de kermis die er weer aan zit te komen of de braderie. Zo ongezellig.

 

En eigenlijk voelt het ook een beetje onveilig. Sta je daar ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat bij zo’n pomp in je eentje met je betaalpasje te hannesen, intussen toch een beetje over je schouder kijkend of er geen engerd in de buurt is.

 

Waarom doen ze dit verdorie? Ja natuurlijk had onze eigen benzinepomphouder me dit allang verteld en natuurlijk was hij met de afhandeling redelijk tevreden, al zag ie wel aankomen dat ie z’n sociale contacten en praatjes vreselijk zou gaan missen. Dat het wel eenzaam zou worden zo ineens. En ik ga ook de plek missen waar ik nog even snel een ijsje of houtskool of zakje drop of wat dan ook kon halen zonder in een rij bij de kassa van de supermarkt te hoeven staan.

 

Franska in een Opel auto

 

Zou het woord benzinepomphouder hiermee trouwens uit de Dikke van Dale verdwijnen? En daarmee het veld moeten ruimen voor plogging of selfieshopper? Snik.

 

Ik zei het al: Het wordt er niet gezelliger op in dit land. Gelukkig hebben we Franska.nl nog!

Door: Franska

Afbeelding van Franska