Online daten anno 2020: zo gaat het eraan toe

 

 

In tijden van corona moet er natuurlijk ook gedatet worden. Of dat zou via Zoom is, via de telefoon of op anderhalve meter afstand; het kan allemaal.

 

 

Feit is dat het momenteel voor vrijgezellen het makkelijkst is om iemand online te ontmoeten, via een datingapp of datingsite. Ja, ik vind zelf in de kroeg of op een festival iemand ontmoeten óók leuker en spontaner, maar dat zit er dus even niet in.

 

Online daten dus. Lexa is een van de populairste sites om iemand digitaal te leren kennen, en dat bedrijf is er dan ook even ingedoken. Hoe werkt het nou precies? Met welke intenties zitten mensen op zo’n site? En — ook niet geheel onbelangrijk — hoe zit het met dat datingprofiel als er een relatie uit is gekomen?

 

Die laatste vraag vond ik zelf wel interessant en die zal ik dan ook als eerste beantwoorden: 40 procent van de mannen geven aan hun datingprofiel actief te houden wanneer ze een relatie hebben gekregen. Dat is bijna de helft! Bij de vrouwen was dit 25 procent, ook nog een flink aantal. Wat doen ze daar dan mee, vraag ik me af? Toch uit pure nieuwsgierigheid even kijken of er niet iets beters op de markt is? Of misschien gewoon uit verveling blijven rondkijken? Of uit laksheid het profiel niet verwijderen, dat kan ook.

 

Natuurlijk is er ook online sprake van een dating-etiquette. Het is bijvoorbeeld echt een no-go om van het ene op het andere moment niets meer van je te laten horen. Om in datingjargon te spreken: ‘ghosten’ wordt niet gewaardeerd. Dat vinden zowel mannen als vrouwen erg onbeleefd (75 procent gaf aan dit niet heel netjes te vinden). Maar daar staat tegenover dat zowel mannen als vrouwen het wel eens hebben gedaan: 32 procent (vrouwen) tegen 25 procent (mannen).

 

Bindingsangst is ook nog een dingetje, net als de onrust dat er tóch nog een betere match op hen wacht. Van dat laatste hebben mannen (30 procent) vaker last dan vrouwen (20 procent). Tsja, eerlijk: ik kan daar wel inkomen. Zelf heb ik geen ervaring met Lexa, maar ik heb weleens lekker geswipet op Tinder op telefoons van vriendinnen. Hartstikke verslavend, joh! Het voelt meer als een spelletje dan dat je bewust op zoek bent naar liefde.

 

Enne, wil je het officieel maken met een vrouw? Tachtig procent geeft aan dat ze het wel waarderen als dat toch ouderwets wordt gevraagd.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer