Onder de vlekken, maar dat maakt me niets uit

 

Sterker nog, hoe meer vlekken hoe beter. Betekent alleen maar dat het mijn favoriet is.

 

 

Eén boekenkast is allang niet meer genoeg voor al m’n kookboeken, het wordt tijd dat er een tweede naast gezet wordt. Niet dat ik voortdurend uit al die boeken kook, maar missen wil ik ze ook niet, want te regelmatig wordt er een stapeltje uitgehaald om weer eens even lekker inspiratie uit op te doen. Al zijn de boeken waar ik uiteindelijk het meeste uit kook heel goed te herkennen. Ze vallen deels uit elkaar, zitten vol vlekken en vooral vol met plakkertjes, snel afgescheurde papiertjes of ansichtkaarten, eigenlijk met van alles wat ik zo snel om me heen kan vinden op de keukentafel, zolang het maar dienst kan doen als bladwijzer. Er steken nog net geen pollepels uit.

De kookboeken met de meeste vlekken en stickertjes blijken die van Claudia Roden te zijn. Was me nooit zo opgevallen, totdat ik haar laatste nieuwe kookboek ontdekte, dat dus ook alweer vol zit. Nu nog zonder vlekken, maar dat zal niet lang duren, want er zitten alweer de nodige papiertjes en ansichtkaarten in bij recepten die ik wil proberen.

Ik heb me vaak afgevraagd hoe het nou kan dat zij precies die authentieke mediterrane smaken weet te vangen. Haar tapenade is onovertroffen, maar ook de recepten van fegato alla veneziana, de bloemkool-keftedes en de peterseliedip bijvoorbeeld, zijn precíes zoals ik ze ter plekke gegeten heb. Als ik van iemand authentiek mediterraan koken heb geleerd is het dus wel van haar. In dit nieuwe boek ‘Med’ lees ik eindelijk haar persoonlijke verhaal. Hoe ze het allemaal geleerd heeft, hoe ze de echte gerechten bij mensen thuis bereid heeft zien worden, en zelfs als kind al op plekken gewoond heeft waar ze het met de paplepel ingegoten heeft gekregen.

 

Met andere woorden, als je net als ik van koken houdt en zin hebt in de lekkerste winter ooit, dan kan ik je Claudia’s nieuwe boek van harte aanbevelen. Er staat zoveel heerlijks in:

 

Het eerste dat ik ga proberen is de Provençaalse aardappelpuree die ze bij een gebakken mul-filetje serveert. Ik geef je alvast even het recept, kun je het ook proberen:

 

750 gram aardappels koken en pureren en dan mengen met zes eetlepels extra vergine olijfolie, zout en peper en zoveel van het kookvocht tot de puree lekker luchtig is. Daar gaan dan nog 16 grof gehakte zwarte olijven, 16 half gedroogde grof gehakte tomaatjes, fijngehakte peterselie, bieslook en dille doorheen. En eventueel nog een fijngehakt rood pepertje.

 

Nou… dat gaat er wel in bij ons hoor. En dan dat gebakken mul-filetje, wat olivade (een soort tapenade van zwarte olijven) erbij… mjam.

 

Zo. Jij hebt alvast een tip voor je sinterklaas- of kerstverlanglijst. Med dus, van Claudia Roden. Noteer het maar vast. Ik wens je een smakelijke week.

 

Liefs van

 

Franska
 

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska