Frank Lammers: ‘In de Efteling moet ik een bivakmuts op’

 

We mogen deze week als kijkvee weer een irritante BN-er commercial nomineren voor de Loden Leeuw.

 

 

Gelukkig is Frank ‘Jumbo’ Lammers dat helemaal niet. ,,BN-er zijn, is het ergste wat er is.’’

Niemand gunnen wij het succes van de Netflix-serie Undercover meer dan topacteur Frank Lammers. Natuurlijk omdat hij een geweldig personage neerzet, dat zelfs met ‘Ferry’ zijn eigen spin-off kreeg, maar vooral ook omdat hij daarmee dat Jumbo-juk van zich heeft afgeworpen. Hij dreigde bijna een soort Harry Piekema te worden (je weet wel: de supermarktmanager van Albert Heijn), maar sinds Undercover beseffen wij weer wat voor fantastisch acteur Frank eigenlijk is. En die Jumbo-spots? Die hebben zo hun voor –en nadelen, vertelt hij ons. ,,Voor dat bedrag had ik anders tien jaar moeten werken. Nu kan ik het mij permitteren om geen rommel aan te nemen, om mijn gezin te kunnen onderhouden.’’

 

Jumbo-geroep

 

Maar al dat Jumbo-geroep op straat, daar is ie klaar mee. ,,Als ik met mijn dochters naar de Efteling ga, moet ik een bivakmuts op. Eigenlijk maakt het niet uit waar ik kom, ik hoor het overal. Geloof me, het is veel prettiger om anoniem door het leven te gaan. Het levert niets op, het is eigenlijk alleen maar storend. BN-er zijn is het ergste wat er is.’’ De laatste keer dat wij hem overigens spraken, diep in Brabant, maakte hij een geweldige entree. s’ Avonds in een dorpscafé zaten wij op hem te wachten (hij was schromelijk te laat), totdat we in de verte een roffelende brul hoorden van iets dat wel een V8-motor moest zijn. Met piepende remmen kwam het gevaarte, een eighties Lincoln Towncar, op de kasseien tot stilstand en Frank kwam er vrij sjofel gekleed uitrollen.

 

‘MIJN VROUW IS HEEL GRACHTENGORDEL’

 

Toegegeven, hij was nog in-character voor én als J. Kessels (zijn pet-project), maar de entree was rock-’n-roll. Sowieso is hij – om een Hollandsche platitude te gebruiken – zichzelf gebleven. Zo blijft hij fanatiek supporter van de 4de klasse amateurs van Mierlo en gaat hij los bij Duitse Schlagers. ,,En dan wordt mijn vrouw vaak woest, want je, die is Amsterdams en heel grachtengordel.’’ Oh, nog even het laatste woord over zijn commercials (TUI is ook van hem): ,,George Clooney doet ze toch ook?’’

 

Door: Redactie Falder