Mijn advocaat zet me klem

 

Vanwege haar vechtscheiding heeft Tamar een advocaat nodig. Maar dan worden haar problemen alleen maar groter…

 

 

‘Sinds twee jaar zit ik in een verschrikkelijke vechtscheiding met mijn ex-man Bastiaan. Hoewel Bas zelf weg wilde maakt hij mij het leven wel zo verschrikkelijk zuur en gebruikt hij de kinderen als wapen. Of het nu gaat om de keuze voor een nieuwe school of het regelen van een paspoort: waar Bas zijn kans ziet ligt hij dwars.

 

Toen Bas zei dat hij niet meer met me verder wilde was ik lamgeslagen. Mijn hele toekomst en die van onze meisjes stond opeens op losse schroeven, maar Bas had haast om met zijn nieuwe leven te beginnen. Dus voor ik het in de gaten had moest ik allerlei beslissingen nemen en daar had ik wel een advocaat bij nodig. Via via kwam ik bij Alex terecht, een zeer ervaren advocaat, die me geruststelde en zei dat het allemaal goed zou komen.

 

Maar de tarieven van een goede advocaat liggen nu eenmaal hoog en nu ik mijn eigen woonruimte moest betalen bleef er, ondanks de kinderalimentatie, aan het einde van de maand niet veel geld over. Met moeite kom ik rond en de kosten om mijn scheiding af te handelen lopen maar op. Na twee jaar is het convenant nog steeds niet getekend en kan ik de rekeningen die mijn advocaat stuurt nauwelijks betalen.

 

Iedere keer weer ligt Bas dwars en moet ik Alex weer inschakelen om toestemming bij de rechter af te dwingen. De rekeningen voor zijn werkzaamheden stapelen zich op en door een forse belastingtegenvaller kan ik ze eigenlijk niet betalen. Ik word er soms radeloos van.

 

Een tijdje geleden was Alex in de buurt van mijn huis en belde hij of hij wat stukken kon afgeven. Ik was alleen thuis en zat huilend op de bank. Ik had nauwelijks meer geld op mijn rekening staan en nu hield mijn wasmachine er ook nog mee op. Mijn uitzichtloze situatie vloog me naar de keel en net op dat moment belde Alex dat hij even langs wilde komen.

 

Gelukkig had hij alle begrip voor mijn financiële situatie en hij stelde voor ik honderd euro per maand naar hem zou overmaken en dat ik er net zo lang over mocht doen tot ik het hele bedrag had afbetaald. Ik was dolblij met zijn voorstel want dat zou me eindelijk wat lucht geven. Om hem te bedanken vroeg ik in een opwelling of hij wilde blijven eten.

 

Het was eigenlijk heel gezellig en de afgelopen weken kwam Alex als hij in de buurt was vaker langs om iets te bespreken. Op een avond vroeg hij zomaar uit het niets of ik een keer met hem uit wilde. Ik schrok van zijn vraag want hoewel ik Alex een aardige man vind, is hij wel mijn advocaat, met wie ik een zakelijke overeenkomst heb. Ik zou het niet in mijn hoofd halen om een relatie met hem te beginnen. Die vraag had hij als mijn raadsman ook helemaal niet aan me mogen stellen. Ongemakkelijk bedankte ik hem voor zijn uitnodiging maar zei ik dat we dat maar beter niet konden doen. Hij reageerde nogal koeltjes en vertrok meteen.

 

Een paar dagen later lag er een envelop van het kantoor van Alex op de mat met een factuur voor gemaakte kosten. Het bedrag was tot op de cent nauwkeurig berekend met aftrek van die paar honderd euro die ik de maanden daarvoor naar hem had overgemaakt.

 

Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik hem de afgelopen weken thuis had ontvangen. Blijkbaar heb ik daarmee een verkeerd signaal afgegeven en dacht Alex dat hij wel van de situatie gebruik zou kunnen maken. Ik zou willen dat ik het hele bedrag in een keer naar hem over kon maken want dan zou ik van hem af zijn, maar ik heb het geld simpelweg niet om dat te doen. Daarom stuurde ik hem een e-mail met het verzoek om toch tot een betalingsregeling te komen.

 

Dagenlang hoorde ik niets, tot hij me gisteren belde. Het enige dat hij zei was dat ik de factuur maar beter zo snel mogelijk kon betalen omdat hij anders een incassobureau in zou schakelen en dan zouden de kosten vele malen hoger uitkomen. Daarna wenste hij me een fijne dag en hing hij op.

 

Sprakeloos was ik. Van de betalingsregeling die ik met hem had staat niets op papier en hij kwam altijd langs als ik alleen thuis was, waardoor ik niks kan bewijzen. Alex zet me dus gewoon klem omdat ik niet met hem uit wilde. Hij maakt gewoon misbruik van zijn positie. Door mijn eigen stomme schuld zit ik nu in de val en ik heb werkelijk geen idee hoe ik mezelf hieruit kan redden.’