Onder de groene hemel in de blauwe zon

 

Hij maakt al sinds 1964 muziek en vandaag maakte Boudewijn de Groot bekend dat hij niet meer zal optreden.

 

 

Het hoorde een beetje bij je opvoeding, de muziek van Boudewijn de Groot. Ook ik kende de tekst van zijn nummer-1-hit Het Land van Maas en Waal helemaal uit mijn hoofd. Zijn platen werden bij mij thuis grijsgedraaid. Niet alleen vanwege de mooie muziek, maar vooral ook vanwege de mooie, rake teksten.

 

‘Hoe sterk is de eenzame fietser die kromgebogen over zijn stuur tegen de wind, zichzelf een weg baant’. Ik kan geen wielrenner voorbij zien rijden zonder hieraan te denken. En zo heeft hij talloze platen vol geschreven. Folkmuziek, chansons, protestliederen; Boudewijn kon werkelijk alles maken.

 

Misschien wist je dit niet, maar hij maakte ook filmmuziek, vertaalde de thrillers van Stephen King en stond op de planken als Anton Tsjechov in de gelijknamige musical.

 

In zijn carrière won hij talloze prijzen en trok hij altijd volle zalen. Hij wist zichzelf steeds opnieuw uit te vinden en daardoor bleef zijn muziek actueel. In 2005 stond hij zelfs op nummer 1 in de Top 2000 met Avond – een van zijn mooiste nummers als je het mij vraagt.

 

Maar ook Boudewijn werd wat ouder en grijzer. De laatste jaren trad hij op met zijn vrienden George Kooymans en Hennie Vrienten als De Vreemde Kostgangers. Het plezier spatte eraf als de drie oude rockers op het podium stonden.

 

Maar nu is het mooi geweest… Corona zette al een streep door de tournee van De Vreemde Kostgangers en George kan door ALS niet meer optreden. Al eerder kondigde Boudewijn aan dat hij niet meer op tv te zien zou zijn en nu dus ook niet meer live voor publiek. Maar zijn liefde voor muziek blijft. Gelukkig…

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit