‘Omdat mijn zus mij niet terugbetaalt kom ik in de problemen’

tranentrekker

 

De zus van Birgit heeft het na haar scheiding ook financieel heel moeilijk. Een lening biedt uitkomst, maar voor hoe lang?

 

 

 

‘In de gang klinkt het geklepper van de brievenbus. Als ik ga kijken zie ik dat er drie enveloppen op de mat liggen. Eentje met reclame voor een brillenwinkel en twee waarop met grote letters staat gedrukt dat het belangrijk is. Met trillende vingers maak ik ze open en zie ik dat het een betalingsherinnering is van de tandarts voor een wortelkanaalbehandeling en een aanmaning van mijn hypotheekverstrekker omdat ik inmiddels een maand achterloop met mijn betaling. Ik voel een lichte paniek opkomen want het gaat bij elkaar opgeteld om een flink bedrag. Geld dat ik nu gewoon niet op mijn rekening heb staan. Niet meer op mijn rekening heb staan kan ik beter zeggen. Want ik heb het aan mijn zus Monique geleend, maar zij betaalt me maar niet terug.

 

Twee jaar geleden is Monique gescheiden en moest ze verhuizen naar een duur huurappartement dat ze eigenlijk maar net kon betalen. Maar omdat ze zzp’er is komt ze niet in aanmerking voor een hypotheek en was dit de enige mogelijkheid. Toen bleek dat ze een fout had gemaakt in haar belastingaangifte, kreeg ze een behoorlijke naheffing die ze onmogelijk kon betalen. Ten einde raad vroeg ze of ik haar misschien kon helpen zodat ze niet verder in de schulden zou raken. Het ging om vijfduizend euro, een flink bedrag en een behoorlijke hap uit mijn eigen spaarpot. Maar ik wilde haar niet laten vallen en dus maakte ik het naar haar over onder voorwaarde dat ze me binnen twee jaar zou terugbetalen.

 

Iedere maand maakte Monique een bedrag naar me over, maar sinds een een tijdje heeft ze door de gestegen prijzen van energie en boodschappen geen geld meer over om haar schuld bij mij af te betalen. Ik weet dat ze haar best doet om zo zuinig mogelijk te leven, maar het leven is voor haar zo duur geworden dat er aan het einde van de maand niets meer over is.

 

Alleen zorgt dat inmiddels ook voor mij voor problemen. Ook ik heb te maken met die stijgende prijzen in de supermarkt. Alles wordt duurder en toen laatst mijn energiecontract vernieuwd werd schrok ik enorm. Mijn jaarbedrag is vierduizend euro hoger dan een jaar geleden. Dat betekent dat ik vanaf nu flink op mijn spaargeld in zal teren, en het was al niet zoveel meer omdat ik nog dat grote bedrag van mijn zusje tegoed heb.

 

Maar ik ben bang dat ik dat geleende geld voorlopig niet meer terug zal zien en daardoor zelf in de problemen kom. Helemaal nu er ook een dure factuur van de tandarts bij komt die ik niet had voorzien. Al maanden had ik last van mijn gebit en probeerde ik met paracetamol de pijn onder controle te houden. Tot het echt niet meer ging en de pijn ondraaglijk werd. Ik kon niet anders dan toch naar de tandarts gaan en voordat ik het wist lag ik bij de kaakchirurg en moet ik nu bijna vijfhonderd euro betalen.

 

Misschien stak ik mijn hoofd in het zand of ben ik die rekening gewoon vergeten, maar nu ligt hij op de mat en kan ik er niet meer omheen. Ik vind het verschrikkelijk maar ik zal mijn zus moeten vragen om toch weer iedere maand een bedrag aan mij over te maken. Het is een giftig dilemma, want ik hou van mijn zus en wil alleen maar dat het goed gaat met haar. Maar ik moet ook mezelf beschermen tegen de financiële ellende die op me afkomt.’