Olivia de Havilland: Hollywood-legende is overleden

 
 

104 jaar werd ze maar liefst, de befaamde actrice Olivia de Havilland. Volgens haar publicist is ze een natuurlijke dood gestorven, in haar huis in Parijs.

 

Twee Oscars en een glansrol in Gone With The Wind — waar ze overigens geen Oscar voor won. Die won ze namelijk voor To Each His Own (1946) en The Heiress (1949). Maar misschien kreeg ze nog wel de meeste aandacht met de rechtszaak die ze tegen Warner Bros aanspande.

 

In 1945 deed ze dat; De Havilland had een zevenjarig contract getekend en vond dat zij na zeven jaar daar dan ook wel klaar mee was. Warner Bros was het daar niet mee eens, zij vonden dat een zevenjarig contract klaar was als je zeven jaar daadwerkelijk had gewerkt.

 

De rechter besloot in het voordeel van Olivia de Havilland. Een keerpunt in Hollywood: niet langer meer lag de macht altijd bij de studio’s, maar kregen de acteurs ook een stem.

 

Een bijzonder mooie en goede actrice uit het gouden tijdperk van Hollywood. YouTube staat natuurlijk vol met haar mooiste momenten, en deze tribute (die een fan maakte ter ere van haar 100e verjaardag) vond ik één van de mooiste.