Zuid-afrika heeft een wijnoverschot

 
 

Zeg wijnliefhebbers, als je dit jaar als goed voornemen had staan dat je wat meer vrijwilligerswerk wilde gaan doen: dit is je kans.

 

 

Want zeg eens eerlijk, je wilt wel wat actievers doen dan maandelijks een bedrag doneren, toch? Echt daadwerkelijk iets goeds terug doen. Mensen uit de brand helpen. I got you. Snap het helemaal. Stort je dan maar op het volgende project: help Zuid-Afrika uit de brand. Die zitten namelijk met — de horror — 240 miljoen liter wijn die ze aan de straatstenen niet kwijt raken. Say no more, we komen to the rescue.

 

Nee oké, de reden is wel wat minder leuk. Ja, net zoals bij elk goed doel moet er wel een verhaal achter zitten dat je raakt. Wegens de coronacrisis heeft de overheid in Zuid-Afrika namelijk een alcoholverbod ingevoerd. Even serieus, ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wijn is letterlijk wat mij door die intelligente lockdown heeft geholpen. Als Rutte bij één van die persconferenties had verkondigd dat er per direct een alcoholverbod in zou gaan… Nou ja, ik denk dat hij zelf ook wel doorhad dat dat voor complete anarchie zou zorgen. En da’s nou niet wat je in je land wilt tijdens een pandemie.

 

Willen ze in Zuid-Afrika trouwens ook niet hoor, dus bij de aankondiging van deze drooglegging werd er massaal ingeslagen in de winkels. En ik heb echt m’n best gedaan om me te verdiepen in de échte reden achter dit alcoholverbod, maar het is me niet helemaal duidelijk geworden. Dronken mensen zouden minder aan social distancing doen. Het zou leiden tot minder misdaad. En — dit is de enige reden die ik daadwerkelijk snap en steun — er zijn minder ziekenhuisopnames vanwege alcoholgebruik en daardoor meer ruimte voor coronapatiënten.

 

Maar goed, het land zit dus nu met gigantisch veel liters aan wijn die ze dus nergens mogen verkopen. En dat betekent dat er ook nul geld binnenkomt. Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat er onwijs lekkere wijnen uit Zuid-Afrika komen en dat het best wel dramatisch zou zijn als ze daar allemaal failliet gaan. Dus bij dezen het goede doel van dit jaar: SAVE. THE. WINE. Bestel vanaf nu alleen nog maar wijn uit Zuid-Afrika. Sleur ze die drooglegging door. We kunnen dit. Neem een extra glaasje. Wat zeg ik? Neem een extra fles. Het is allemaal voor het goede doel.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer