Ode aan Ed

 

Monique: Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft goud in handen met deze tentoonstelling van Ed van der Elsken. Fantastische foto’s! Veel herkenning en veel nieuw beeld. Ik ga zeker nog een keer!

 

 

Ed van der Elsken (1925-1990) was een van de grootste Nederlandse fotografen van de 20e eeuw. Iedereen heeft wel een keer een foto van hem gezien. Bewust of onbewust. Zijn straatfoto’s van Amsterdam, Parijs en Tokio zijn wereldberoemd. Nu is er een overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Stedelijk Museum Amsterdam: De Verliefde Camera.

Het stond rijen dik voor het Stedelijk Museum in Amsterdam op ‘opening night’. Vooral jonge mensen stonden dicht opeengepakt in groepjes te wachten tot ze naar binnen konden. Geweldig en verrassend om te zien, zo veel jong enthousiasme, maar ik besloot toch om een andere keer terug te komen. Een uur buiten wachten en vervolgens ‘over de hoofden lopen’, daar had ik geen zin in. Gelukkig woon ik in de buurt. Zaterdag, een uur voor sluitingstijd zou het wel wat rustiger zijn, dacht ik. Niet dus. Een flinke rij, dus weer huiswaarts. Uiteindelijk werd het woensdagochtend (fijn, geen rij!).

 

Van de nozems in Amsterdam tot de bohemiens in Parijs, alles is mooi

 

De opzet van de tentoonstelling is afwisselend speels en strak formeel. De kleine zaaltjes dagen je uit om alles te bestuderen en te bekijken. Korte filmfragmenten (bekijk ze allemaal!) schetsen het Amsterdamse straatrumoer uit de jaren 50 en 60. Vitrines vol brieven, schetsen, fotoboeken, probeersels; ik kreeg zin om álles te bestuderen. In de grote zalen hangt zijn werk keurig ingelijst. Daar moest ik iets meer mijn best voor doen. Veel herkenning, maar ook (voor mij) veel nieuws. Van de nozems in Amsterdam, de bohemiens in Parijs, zijn eigen omgeving in en om Edam (herkenning) tot zijn reisfoto’s van Afrika, Azië en Amerika (nooit eerder gezien).

Veel vrolijkheid, branie en levenslust. Maar ook; rauw, imposant en confronterend. Dat is Ed van der Elsken.

 

 

Maak een tijdreis door het leven van Ed. Leuk ter voorbereiding van je museumbezoek.

 

Kijk hier in 7 filmpjes hoe geportretteerden, tijdgenoten en liefhebbers Ed zien. Favoriet: ‘De tweeling van de Nieuwmarkt’.

 

‘Ed van der Elsken, De Verliefde Camera’ is nog t/m 21 mei te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. Probeer op een doordeweekse dag te gaan, liefst in de ochtend.

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.