Niks mis met John Grisham

 

Een vakantie in Amerika is voor Caroline niet compleet als ze geen bezoekje aan boekwinkel Barnes & Noble heeft gebracht. Dit keer inspireerde het haar om weer eens een échte John Grisham te lezen.

 

Jaren geleden, zeker meer dan twintig, toen ik voor het eerst in New York was, ontdekte ik Barnes & Noble. Verdiepingen vol boeken met daartussen makkelijke fauteuils om even rustig in te kunnen lezen. Met een kop thee. Mijn walhalla! Volgens mij ben ik er die week iedere dag geweest. En nog steeds moet ik er ‘even’ naar binnen als ik in Amerika ben. Ook al weet ik inmiddels best dat talloze boekwinkeltjes hun deuren hebben moeten sluiten vanwege deze prijsvechter. Even throwback time tussendoor trouwens: de heerlijke romantische film ‘You’ve got mail’ met Meg Ryan en Tom Hanks gaat hierover.

 

Vorige week, na een middagje shoppen in een buitenwijk van Atlanta streken mijn vriendin en ik neer bij de plaatselijke Barnes & Noble. Voor warme chocolademelk. En om even rond te kijken natuurlijk. Voor het eerst in lange tijd viel mijn oog weer eens op John Grisham viel. Over throwback time gesproken: wat was ik aan zijn boeken verslaafd vanaf het moment dat ik ‘A Time to Kill’ (De Jury in het Nederlands) en het overbekende ‘The Firm’ (Advocaat van de Duivel) gelezen had. Jarenlang keek ik reikhalzend uit naar ieder nieuw boek. En in de tussentijd las ik andere Amerikaanse legal thrillers, van bijvoorbeeld Scott Turow en Richard North Patterson. Wellicht kwam mijn belangstelling ook omdat ik in die tijd met een strafpleiter getrouwd was.

Maar goed, ik kreeg ineens ontzettende zin in een onvervalste Grisham en koos zijn laatste boek ‘The Whistler’ (De Klokkenluider). Over een rechter die via een casino in een indianenreservaat grote sommen geld verduistert. En daar, om niet op te vallen, samen met haar vriendin een nogal ingewikkeld luxe leven van leidt. Lacy Stoltz en Hugo Hatch, twee advocaten die voor een overheidsdienst werken die het gedrag van rechters onderzoekt, worden hierover getipt door de mysterieuze Greg Myers, een advocaat met een nieuwe identiteit en maar één client: de klokkenluider in deze zaak. Lacy en Hugo gaan op onderzoek en raken, naarmate ze meer te weten komen, verzeild in elkaar in rap tempo opvolgende gebeurtenissen. Allemaal even bloedstollend.

 

Wat moet ik er verder over zeggen? Een échte Grisham verveelt geen moment, mij niet in ieder geval, de man beoefent nog altijd een buitengewoon actieve schrijfstijl. Daar moet je van houden, dat wel. Net als van het genre. Literatuur is het niet, maar wat is daar mis mee? Ik denk dat ik zelf maar eens aan een inhaalslag ga beginnen, want ik loop er zeker tien achter. Fijn vooruitzicht!

 

De klokkenluider – John Grisham – AW Bruna – €19,99/e-book €14,99

 

 

Caroline Griep is journalist en personal organizer. Ze schrijft over opgeruimd leven. In ruime zin. En over het op de rails houden van haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder en vrouw van 50+.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs