Oberösterreich is een verborgen parel die je wil ontdekken

 

Oberösterreich heeft zalige zachte heuvels waar je fantastisch kunt fietsen. Wedden dat jij meteen je koffer wil pakken?

 

Toen ik een reisje naar Oberösterreich mocht maken stond ik niet meteen te springen om er ook te gaan fietsen. Hoezo leuk de berg op trappen? Maar mijn beeld bleek niet te kloppen. Deze prachtige regio in het noorden van Oostenrijk die grenst aan Duitsland en Tsjechië is veel vlakker dan de rest van het land. Dit deel van het land wordt niet voor niets het platteland van Oostenrijk genoemd en is beroemd om haar pittoreske middeleeuwse stadjes, dennenbossen en weilanden waar het heerlijk fietsen is. 

 

 

Langs de Donau

De Donauradweg bestaat al ruim 40 jaar en meandert langs de oevers van een van de bekendste rivieren van Europa. En die schöne blaue Donau is nooit ver weg als je een van de 15 nieuwe fietsroutes kiest die liggen tussen Grein en Schärding. Deze paden zijn onderdeel van de fietsregio Donau Oberösterreich rond de rivieren Donau en Inn waarmee je nu ook het achterland van de Donau kunt ontdekken. Ook als je niet zo’n ervaren fietser bent zoals ik, want de routes zijn geschikt voor alle niveaus en je kunt zelf de afstand van je tocht kiezen en bepalen hoeveel hoogtemeters je wilt maken. En dat wordt helemaal appeltje-eitje als je gebruikmaakt van een e-bike. Dan fiets je lachend naar boven waar er prachtige vergezichten op je wachten, of je blijft lekker relaxed peddelen op de pedalen langs de vlakke oevers bij het water van de rivier.

 

Al dat fietsen maakt natuurlijk dorstig en wat is er nou fijner dan jezelf aan het einde van zo’n sportieve rit te trakteren op een sprankelend biertje op een van de vele zonovergoten terrassen. In de idyllische gastentuin met uitzicht op de Donau van donAu-Stand’l kun je kiezen uit wel 50 regionale bieren, die extra lekker smaken bij een gegrild kippetje of verse geroosterde vis. De bijbehorende camping Camping Au an der Donau ligt in een parkachtig gebied dat zich als een eilandje onder de Donaudam uitstrekt en is ideaal om je tent op te zetten. Je kunt er ook een houten huisje huren of slapen in een echt houten vat.

 

 

Wijnliefhebbers kunnen in dit gebied ook hun hart ophalen want sinds 2005 worden er door Weinbau Gmeiner vier verschillende soorten wijn geperst van druiven die rond deze wijnboerderij groeien. Van een trendy witte Chardonnay tot een klassieke rode Zweigelt en hun eigen premium wijn Cuvee Leo die op Franse eikenhouten vaten rijpt. Zoek je wat sterkers dan vind je de schnaps ‘Yesterday’s Bread’ van Bakkerij Kern misschien wel lekker. Dit wordt gedistilleerd uit de onverkochte restjes brood en heeft een heel bijzondere smaak.

 

 

Mühlviertel

Iets meer naar het noorden ligt het Mühlviertel, in dit prachtige heuvellandschap is er ieder seizoen wel wat moois te zien. Niet alleen kun je hier in het besneeuwde winterlandschap fijn langlaufen of wandelen, de rest van het jaar kun je er ook geweldige fietstochten maken. Door de hopvelden en de bloeiende fruitbomen in het voorjaar, langs het verkoelende water in de zomer en door de roodoranje loofbossen in de herfst. Er zijn talloze uitkijkpunten voor een welkome rustpauze of je ploft neer bij een van de vele restaurants in deze regio. Sommige hebben zelfs een heuse biersommelier die je kan adviseren welk biertje het beste past bij het gerecht van je keuze. Dat is ook niet zo gek want in het Mühlviertel wordt al meer dan 500 jaar bier gebrouwen met de beste grondstoffen. Het is de grootste hopteeltregio van Oostenrijk en staat wereldwijd bekend als bierbolwerk.

 

Schlossbrauerei Weinberg – Erste oö is een echte bierherberg waar in de historische stallen van de 400 jaar oude Meierhof de koperen ketels staan waar natuurlijk ongefilterd bier wordt gemaakt. Je kunt er ook prima overnachten in een van de knusse gastenkamers in de voormalige paardenstallen van het kasteel in Kefermarkt.  Slechts 20 kilometer verderop zit je volgende stop voor wat lekkers en die is de moeite van het omfietsen waard. Bij Bauernkrapfen-Schleiferei maken ze de populaire boerendonuts. Deze Krapfen, zoals ze hier heten, is wereldberoemd in heel Oostenrijk en moet je een keer geproefd hebben.

 

Mijn fietsvakantie in Oberösterreich was verrassend leuk want er is zoveel te zien, te doen en te proeven, dat smaakt naar meer. Oberösterreich is echt een verborgen parel die je wil ontdekken.

 

 

Beeld: Oberösterreich Tourismus GmbH/Robert Josipovic, OOE Tourismus/Erber, Oberösterreich Tourismus GmbH/Patrick Langwallner, WGDDonauOberösterreichTourismusGmbH/PeterPodpera, WGDDonauOberoesterreichTourismusGmbH/CMVisuals

 

 

Dit is een gesponsord artikel. Om jou te voorzien van de fijnste artikelen op Franska.nl werken wij samen met merken die naadloos bij ons passen. Dit doen we in de vorm van de mooiste content, voor jou en voor onze partners.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit