O jee, op vakantie in lockdown?

 

Duizenden mensen hebben hun biezen gepakt richting het buitenland. Natuurlijk mág dat wel, maar is het verstandig nu het coronavirus nog rondwaart?

 

 

Daar verschillen de meningen uiteraard nogal over, maar de grenzen zijn weer open en er mag dus gereisd geworden. Kroatië had ook de grenzen opengegooid, maar heeft vanuit Nederland nu code oranje gekregen, terwijl eerst code geel gold. En daar zit je dan, in Kroatië. En nu?

 

De overheid heeft mensen die met de auto op reis zijn aangeraden om zo snel mogelijk te kijken wat de opties zijn om terug te rijden. Mensen die met een reisorganisatie hebben geboekt, zullen van de organisatie informatie krijgen wat betreft de vervolgstappen. Het kan zijn dat ze alsnog hun vakantie kunnen ‘uitzitten’ tot het einde, of dat er eerder vluchten worden ingezet om vakantiegangers terug te halen. Wie nog niet is vertrokken, krijgt de opties omboeken of een voucher.

 

En wat nou als het land in lockdown gaat, terwijl je daar op vakantie bent? Dan hoop ik dat je niet zelf je vakantie hebt geboekt, want dan word je aan je lot overgelaten. Als je zelf je tickets hebt geboekt ben je zelf verantwoordelijk voor je terugreis, ook als dat betekent dat terugkomen een hele opgave wordt. Wat dat betreft ben je beter af als je bij een reisorganisatie boekt: die hebben dan de verantwoordelijkheid en moeten jou terug zien te krijgen naar Nederland. Als dat inhoudt dat je langer op je vakantiebestemming moet blijven (al zal het dan met vakantie niet meer zoveel te maken hebben…), dan zijn zij ook verantwoordelijk voor je accommodatie.

 

Tsja, de grote vraag is natuurlijk: moet je dit allemaal wel willen? Zelf zou ik het nog niet aandurven (en ik boek ook nooit via een reisorganisatie), maar dat is per persoon verschillend natuurlijk. Laten we maar hopen op een beetje mooi weer aankomende weken (dus níet wat er nu in de weersverwachtingen staat) en dan is zomer in Nederland net zo goed vacances au soleil.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer