Ineens heb je ‘t; ik wil op retraite

 

Misschien komt het doordat ik te vaak Eat, Pray, Love heb gezien en dat ik dit enorm idealiseer óf dat ik Europa niet uit kan, maar ik zit ineens heel erg in de retraite-vibe

 

Offline zijn in Finland, yoga op Bali, stil zijn in Lutjebroek; het lijkt me allemaal enorm divine en het proberen waard.

 

Maar wat ís zo’n retraite eigenlijk, want het doet toch altijd een beetje mystiek aan. Wiki legt een retraite als volgt uit: afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening. Het klinkt ineens stukken ongezelliger dan ik me had bedacht, maar dat kan natuurlijk door dat stukje afzondering komen. Feit blijft dat retraite het jezelf terugtrekken uit het dagelijkse leven is, wat me voor één of twee weken heel erg het proberen waard lijkt. Even wat tijd voor mezelf, daarna wil ik wel weer kopje onder in mijn dagelijkse sores.

 

Blijft natuurlijk de vraag waarom je op retraite zou gaan en wat het voor je doet. Door afstand te nemen van dagelijkse dingen als in de file staan, stofzuigen of je rekeningen betalen krijg je ruimte voor nieuwe gedachten.  Misschien heb je een grote beslissing te nemen, zit je te wachten op een eureka maar heb je de rust niet in je hoofd of wil je even van de stress af? Allemaal plausibele redenen.

 
Moet je natuurlijk nog wel uitzoeken welke retraite bij je past. Ik denk de hele tijd aan Julia Roberts die binnen een seconde het silence label van haar blouse trok, omdat er iets leukers voorbij kwam. Zou mij ook kunnen gebeuren. Maar je hebt retraites van de-hele-dag-yoga, non-stop mediteren tot eentje waar je aan de slag gaat om de volgende wereldleider te worden. Het is maar net wat bij je past. Het is belangrijk om hier research naar te doen, want het is onhandig als je een stilteretraite boekt, terwijl je de grootste flapuit op aarde bent. Of zie het als een uitdaging, kan natuurlijk ook.

 

Ik zoek nog even door naar iets waar ik de hele dag luie-mensen-yoga kan doen, enorm goed te eten krijg en misschien dat dan wel op een eiland met een nogal wit strand en blauwe zee. Verder weinig wensen, hoor. Wie beweerde dat het yogi worden zo snel uit de hand ging lopen? Ai…

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans