Nostalgie­web, daar blijf je naar kijken

 

Sinds een week heb ik een nieuwe verslaving. Geen drank of pretsigaretten, maar een leuke site op Facebook.

 

Nostalgieweb heet ie. En ik val van de ene herinnering in de andere. Juist vanwege de alledaagse dingen zoals snoep, televisieprogramma’s en dingen die ik vroeger ook gebruikte maar allang weer vergeten was. Ik waarschuw je alvast: als je eenmaal begint, kun je er niet meer mee stoppen.

 

De Walkman
Een jaar sparen en dan maar hopen dat je ‘m voor je verjaardag kreeg. Met cassettebandjes waarop je zelf de top-40 opnam. Of de Avondspits met Frits Spits. Of Curry & Van Inkel. Felix Meurders. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Jammer dat de batterijen altijd veel te snel leeg waren.

 

 

De bimbobox bij V&D
Nu Hudson’s Bay op omvallen staat moest ik weer even denken aan de oude V&D. Hier is ie dan, de bimbobox. Heb je vast ook weleens naar staan kijken terwijl je moeder snel een paar nieuwe panty’s kocht. Of kussenslopen. Of handdoeken….

 

 

De allereerste virtualrealitybril.
Ha, die hadden wij vroeger allang. Nou ja, mijn vriendinnetje had ‘m. Sinterklaas stopte ‘m helaas nooit in mijn schoen. Geweldig vond ik het. Al die plaatjes, alsof je er zelf in stond.

 

 

Zwembroekplaatje
Moest op je zwembroek zitten. Dus als je een nieuwe bikini kreeg, moesten al die plaatjes weer op het broekje gezet worden. Want je had altijd controle door de badmeester als je van de hoge af wilde. Geen plaatje op je broek, dan geen duik.

 

Snoep
Zoete beertjes. Salmiakpoeder. Tsja, dat mochten wij gewoon eten van onze moeders. In de zomervakantie lag ik hele dagen in het openluchtzwembad. Een keer per week kreeg ik dan een kwartje mee om snoep te kopen. Deze koos ik dan altijd uit. Plakte zo lekker aan je gehemelte.

 

 

Televisie
De Willem Ruisshow. De quizmaster die helaas veel te jong is overleden. Willem Ruis was razend populair en leefde altijd intens mee met zijn kandidaten, wat onwijs leuk was om naar te kijken. Hier zingt hij samen met de enige echte André Hazes een duet. Klinkt niet slecht hoor.

 

 

Muziek
Jaaaah! Roberto Jacketti & the Scooters met I save the day. Sjonge wat was ik verliefd op ze. Op allemaal! Ik vond het dan ook buitengewoon leuk dat Roberto himself later tv-presentator werd en weer op de buis verscheen. Bleek ik nog steeds mijn pubercrush op hem te hebben. Ach ja, dromen mag toch?

 

 

Reclame
Zelf heb ik ook jaren in een Fiat Panda gereden. Hele huishoudens zijn ermee verhuisd. Dus toen ik deze reclame uit 1983 weer zag moest ik natuurlijk weer heel hard lachen. Beste auto ever! Let vooral op de politie-Porsche. Die zie je ook niet meer op de weg.

 

Nog eentje dan…

 

De letterbak.
Met van die kleine friemeldingetjes erin. Van zilver of tin. Hing bij ons in de woonkamer, tegen het bruine jute behang. Geen idee waarom dat ding zo populair was. Maar ik had altijd een cadeautje voor moederdag. Want alle vakjes moesten toch een keer gevuld.

 

 

Kijken dus. Nostalgieweb op Facebook.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit