Nog maar negen dagen

 

Acht, zeven, zes, vijf vier, drie, twee… je ziet het al, ik kan niet wachten.

 

 

Voorjaarsmoeheid, najaarsdip, ik heb nergens last van, maar nu, nu het elke dag korter licht is… bah, bah en nog eens bah. Driewerf bah dus. En dat voor een Finland-liefhebber. Daar is het nu nog veel langer donker dan bij ons. Brrr. Dan kom ik hierbij maar even uit de kast: ik ben slechts parttime Finlandfan. Alleen in de zomer. Wacht, ook in de winter, als er sneeuw ligt en de zon schijnt. Ik snap die mensen dus wel die al een dikke maand voor kerst overal lichtjes ophangen. Die neiging krijg ik ook elk jaar. Maar er gaat toch niets boven daglicht. Daarom tel ik de dagen af tot ze weer gaan lengen.

 

Tot die tijd probeer ik er maar het beste van te maken. Gewoon plannen maken voor lekkere kersthapjes, pre-kersthapjes, oud-en-nieuwhapjes, nieuwjaarshapjes en dan zoveel mogelijk de keuken induiken. Daardoor moest ik ineens weer denken aan een heel oud artikel van culinair auteur Hugh Jans, dat ik ooit uit Vrij Nederland scheurde. Soppen en Smeren heette het. Nog altijd maak ik af en toe zijn makreelsmeersel. Tegenwoordig uit m’n hoofd, omdat het uitgescheurde artikel in een van mijn receptenmappen of -dozen zit (maar welke?).

 

Soppen en smeren dus

 

Hartstikke gezellig, je zet bakjes op tafel, broodjes en crackertjes erbij, misschien nog wat wortel en bleekselderijstengels en iedereen kan z’n gang gaan.

Een greep uit de inhoud van de bakjes:

 

Makreelsmeersel van Hugh:
Filet van gestoomde makreel mengen met wat sinaasappelsap, gevijzelde komijnzaadjes en mayonaise. Eventueel een krullend reepje sinaasappelschil ter garnering.

 

Eentje van m’n moeder

Geraspte belegen kaas mengen met een lekkere kwak mosterd en zachte boter.

En deze van Marlies Batelaan

Zachte geitenkaas in de keukenmachine mengen met wat basilicum, crème fraiche en gemalen Parmezaanse kaas. Toefje basilicum als garnering.

 

Een improviseer-dingetje van mezelf

Mayonaise mengen met wat schepjes truffelsaus uit zo’n klein potje. In het sausje rechtop wat rode en witte witlofblaadjes zetten. Als je ze eruit trekt, neem je wat van de saus mee. (Niet vergeten ook wat servetjes klaar te leggen.)

 

Souveniertje van een Griekse vakantie: peterselie-dip

In de keukenmachine heel veel platte peterselie mengen met een teentje of twee knoflook, wat olijfolie, pietsje citroensap, mini-scheutje rode balsamico-azijn en een snufje chilipoeder. Op het sausje wat pitloze zwarte olijven ter garnering.

 

Als ik deze nou even allemaal maak vandaag, dan is er weer een donkere dag voorbij. En hebben we vanavond een feestje.

 

Ik wens je zoveel mogelijk licht in deze donkere tijd.

 

Liefs van Franska

O ja, nog een laatste tipje: ooit zag ik bij een presentatie een heerlijke dipsaus geserveerd in een uitgeholde savooiekool. Zag er prachtig uit. Ideetje voor als je veel gasten hebt. Oud en Nieuw misschien?

Door: Franska

Afbeelding van Franska