Nog even over de uitvaart van Philip

 

Een koninklijke uitvaart, en al helemaal als het er een van het Britse koningshuis betreft, is als de laatste aflevering van het seizoen van een soap.

 

 

Een waar alle personages en verhaallijnen samenkomen.

 

In dit geval een van seks met minderjarigen verdachte prins Andrew, een prins die voor de liefde koos en nog maar net een tell it all interview gaf aan de grootste talkshow ter wereld, een vete tussen twee broers en ga zo maar door. Je zou er bijna van smullen als het niet zo droef en misschien ook wel onnodig was. Zullen we zaterdag even doornemen?

 

1.  Dat beeld van The Queen

 

Daar zielsalleen, letterlijk geknakt, haar grote ogen over haar mondkap turend. Deze week wordt ze 95, Philip zou over twee maanden 100 zijn geworden. Je man na meer dan zeventig jaar naast je te hebben gehad verliezen is een amputatie. En dan geen hand om even in te knijpen, geen arm om jouw breekbare rug. Vreselijk.

 

2.  De ‘bufferneef’

 

William zou gevraagd hebben om een buffer te hebben tussen hem en Harry zodat ze elkaar niet aan zouden hoeven te kijken. De keuze viel op Peter Phillips, het oudste kleinkind van Elizabeth. Hij heeft geen prinselijke titel omdat zijn lijn naar de troon een vrouw is; zijn moeder Anne. Het verhaal gaat dat The Queen hem wel een prinselijke titel wilde geven, maar dat prinses Anne dat weigerde omdat ze haar kinderen gunde om titelloos door het leven te gaan. Dat leven als een prins niet all wine and roses is weet zij natuurlijk als de beste. Deze prins Peter Phillips maakte Elizabeth ook voor het eerst overgrootmoeder en ging, net als grootvader Philip en prins Charles, naar de strenge kostschool Gordonstoun.

 

3.  De brief van Meghan

 

Meghan was er fysiek niet bij want ‘hoogzwanger’, dus niet in staat om te vliegen. Ik denk dat Meghan nog niet zo ver in haar zwangerschap is dat vliegen onmogelijk is, maar dat ze haar eigen afwegingen heeft gemaakt. Als ze er zou zijn, zou het niet goed zijn, als ze er niet was idem. Kiezen tussen twee kwaden en dat je dan kiest voor rust in hoofd en buik, begrijp ik best. Wel gaf ze Harry een handgeschreven brief mee aan wijlen prins Philip. En elke keer als een nieuwslezer die tekst opzegde, zag je een shot van die brief in dat rouwboeket boven op de kist. Ik, ook niet bepaald vies van een mening links of rechts, vond daar van alles van. Want nu trok Meghan toch wel weer heel veel aandacht. Deed me denken aan de schoonzus van een vriendin van me die tegen alle wensen in als enige een bloem op de kist van haar overleden schoonmoeder legde. Maar die handgeschreven brief die zo prominent in beeld was, was natuurlijk van Queen Elizabeth zelf die ze ondertekende met Lilibeth, wat haar koosnaam is en hoe alleen Philip haar noemde.

 

4.  SophistiKate

 

Ik weet niet wat er in de kerk gebeurd is, maar ik kan me voorstellen dat er een muziekstuk klonk waar Harry en William herinneringen aan hebben. Een blik, een kneepje van Kate in de hand van Harry. Misschien pakte ze wel de handen van beide broers. Ik vond het mooi hoe ze daar naast William en Harry naar buiten liep en zich verbond als vrouw en schoonzus en het verbaasde me dat ik de term sophistiKate niet eerder had bedacht.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach